Økonomien tilbake på topp i 2017

Publisert

Innen tre år vil veksten i spansk økonomi være tilbake på nivået fra før finanskrisen. Det mener eksperter ved det statlige forskningsinstituttet Instituto de Estudios Fiscales (IEF). Dersom alt går etter planen kan Spania forvente vekst i bruttonasjonalprodukt på rundt 2 prosent fra og med 2016 og nærmere 3 prosent i 2017. I følge prognosene vil imidlertid ikke ledighetstallene gå nedover før til neste år. Arbeidsledigheten er i dag på over 26 prosent.  I 2019 vil den fremdeles være på over 15 prosent mener ekspertene.

Forskerne ved IEF har tatt utgangspunkt i situasjonen i begynnelsen av 2008 da den økonomiske veksten i Spania fremdeles var på flere prosent. Tidslinjen går så videre gjennom årene med finanskrise, sammenbrudd i eiendomsmarkedet, bankkrise, reformpolitikk og gjenoppbygging, og videre med prediksjoner helt frem til 2019.

Veksten i bruttonasjonalprodukt vil i følge beregningene ligge på rundt 2 prosent i 2016, mens den om tre år skal være tilbake på nivået fra 2008 på nærmere 3 prosent. I 2019 vil veksten ligge stabilt på rundt 3 prosent. 

At arbeidsledigheten går nedover først til neste år, er en mer beskjeden spådom enn den finansminister Luis de Guindos kom med tidligere i år. I januar forespeilte Guindos at en netto økning i sysselsettingendet allerede i år ville gi lavere ledighetstall.

I følge ekspertene vil arbeidsledigheten gå gradvis nedover fra 2015. Om fem år vil den imidlertid fremdeles ligge på over 15 prosent.

Illustrasjon: El País

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Og om du føler deg litt generøs, spander en kaffe på redaksjonen! ??? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...


Nyttig å vite:

Relevante nyheter