Økonomien påvirket av konflikten i Catalonia

Publisert

Den katalanske regjeringens prosess for løsrivelse fra Spania kan føre til lavere vekst i spansk økonomi enn tidligere forventet. Det mener Spanias regjering som varsler en justering av prognosen for neste år dersom konflikten ikke kommer til en løsning raskt.

Arbeidsledigheten i Spania var i januar på 18,6 prosent. I løpet av 2017 er den ventet å gå ned til 17,7 prosent og i 2018 ned til 16,6 prosent. Samtidig er veksten i bruttonasjonalprodukt satt til 3,1 prosent i år og 2,5 prosent til neste år. Spanias regjering varsler imidlertid en justering av prognosene for neste år dersom konflikten i Catalonia ikke kommer til en løsning raskt.

Økonomien i Catalonia er blant de største i Spania og vil med en tilbakegang påvirke veksten for hele landet. Uavhengighetsprosessen har ført til økonomisk usikkerhet. I løpet av oktober har flere store selskaper flyttet sine kontorer til andre regioner i Spania.

Les også: Flere selskaper forlater Catalonia

Catalonias president Carles Puigdemont utsatte tirsdag 10. oktober den forventede erklæringen om løsrivelse fra Spania og åpnet for dialog med spanske myndigheter. I ettertid er det imidlertid oppstått tvil om uttalelsen. Den katalanske presidenten skal nemlig ha erklært uavhengighet, for deretter å suspendere erklæringen til fordel for dialog med Spania.

Les også: Åpner for dialog med Spania

Etter uttalelsen har Puigdemont i et brev til Spanias regjeringen foreslått to måneder med forhandlinger. Regjeringen i Madrid har imidlertid stilt som betingelse for dialog at Puigdemont avklarer hvorvidt Catalonia allerede er erklært uavhengig eller ikke. Dersom svaret er ja, vil ikke regjeringen inngå i forhandlinger. I stedet har Madrid varslet at de vil aktivere artikkel 155 i den spanske grunnloven som åpner for å frata den autonome regionen all politisk myndighet og underlegges den Spanias regjering.

Ved siden av striden om uavhengighet, vil økonomien internt i Catalonia også kunne rammes av den økende misnøyen med turismen i byen. Kampanjer mot masseturismen i Barcelona og andre katalanske feriebyer vil kunne føre til færre besøkende og påvirke regionens økonomi. I tillegg frykter man at de fatale terrorangrepene i Barcelona og Cambrils i august også vil kunne bidra til en negativ utvikling for turismen.

Les også: 10,5 millioner turister på én måned 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Og om du føler deg litt generøs, spander en kaffe på redaksjonen! ??? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...


Nyttig å vite:

Relevante nyheter