Norge kunne lært mye av Spania

Publisert

Det er liten tvil om at nordmenn elsker Spania, men kan vi også lære noe av denne populære feriedestinasjonen? Mer enn 900.000 nordmenn finner årlig veien til dette solfylte landet, men som en av de hardest rammede landene etter finanskrisen, har Spania også vist en unik evne til å tilpasse seg nye tider.

Det er derfor riktig å spille spørsmål om norske myndigheter bør se nærmere på den spanske modellen, og kanskje finne nyttig inspirasjon når Norge nå skal ta fatt på utfasing av den livsviktige oljenæringen vår i fremtiden. Spania kan nemlig tilby langt mer enn bare solfylte strender, de har også et yrende næringsliv og moderne tilnærming til en rekke bransjer – og det er nettopp dette vi skal se nærmere på i denne artikkelen.

Det spanske spillmarkedet

Nordmenn elsker pengespill, men myndighetene har lenge ført et korstog mot utenlandske bettingselskaper som ønsker å tilby sine spill i Norge. Dette har ført til en lang juridisk kamp mellom norske myndigheter og bransjeorganisasjoner, noe som til slutt bare skader utvalget for norske spillere. Det omsettes fortsatt for mer enn 50 milliarder årlig på pengespill i Norge, og utenlandske bettingselskaper tar en stadig større andel av disse verdiene.

Her har Spania tatt en langt bedre tilnærming, de har nemlig valgt å regulere markedet sitt – noe som betyr at myndighetene utsteder lisenser til seriøse aktører i markedet. Dette har ført til at mange spillentusiaster velger å legge sin ferie til nettopp Spania. Her finner du nemlig Live Blackjack Games, poker turneringer, et bredt utvalg spilleautomater og mange andre spennende spill – lett tilgjengelig for deg som vil spille på stranda.

Den spanske økonomien

Spania har lenge vært en viktig støttespiller for det europeiske samarbeidet, noe som har ført til utviklingen av en rekke transnasjonale industrier med hovedsete i Spania. Det mest familiære eksemplet for nordmenn er kanskje Acciona Ghella JV som er et spansk/italiensk industriselskap. Det er nemlig disse som bygger den nye Follobanen ut fra Oslo, et svært omdiskutert prosjekt, samt en av de største infrastruktur investeringene norske myndigheter har gjort de siste årene.

Denne utviklingen har gjort at Spania som tidligere var et land avhengige av turisme, i langt større grad har funnet nye ben å stå på underveis. Vi har sett lignende strategier i vårt naboland Sverige, men i Norge finnes det fortsatt et svært begrenset utvalg transnasjonale selskaper. Dette har ført til at hjemmemarkedet fortsatt er viktigst, men også at norsk økonomi til stadighet er svært avhengige av de inntektene oljen gir oss.

Oppsummering

Det er liten tvil om at nordmenn elsker Spania, men kan vi også lære noe av dette spennende landet sør-vest i Europa? Spania har nemlig gjennomgått en rekke tøffe reguleringer og endringer i sin strategi som følge av finanskrisen og en vaklende turistnæring. Mange mener derfor at norske myndigheter og bransjeorganisasjoner kan finne nyttig lærdom ved å studere den spanske økonomien for inspirasjon til hvordan vi kan avvikle vår avhengighet av de inntektene oljen gir den norske statskassen.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Og om du føler deg litt generøs, spander en kaffe på redaksjonen! ??? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...





Nyttig å vite:

Relevante nyheter