Nordmenn bak spansk reke-suksess

Publisert

Reker er en del av spansk julemat. Men fangst av reker gjøres mange steder med tråling som skader sjøbunnen og mengden bifangst kan være enorm. Oppdrett av reker er derfor en god løsning på dette. Et uvanlig forretningsprosjekt har ved hjelp av norske investeringer og initiativ fått suksess i Valladolid.

Ved byen Medina del Campo midt på den spanske høysletten har selskapet Gamba Natural det siste året drevet oppdrett av karibiske reker. Med over 300 kilometer til nærmeste kyst har firmaet etablert et anlegg som allerede produserer 50 tonn i året, angivelig den eneste oppdretten av denne typen som kan hevde seg i europeisk sammenheng.

Krepseprodusenten Gamba Natural ligger i Medina del Campo midt på høysletten i provinsen Valladolid i Castilla y León. I vann fra springen tilsatt salt fra Rødehavet svømmer to millioner kreps. Anlegget består av 24 basseng for oppdrett i størrelsen 150 og 220 kubikkmeter. Der dyrkes reker av typen Dendrobranchiata, opprinnelig fra Det karibiske hav.

Farmen ble innviet i 2015, men planene for prosjektet startet allerede i 2007. Bak prosjektet står norsk-spanske Jan O. Skybak, norske Bjørn Aspheim og den franske biologen Manuel Poulain.

Valg av beliggenheten skyldes til dels at prosjektet ble lovet subsidier av regionsadministrasjonen i Castilla y León og den relative nærheten til Madrid. Den spanske hovedstaden har et av de største markedene for sjømat i Spania.

I tillegg er markedet for kreps enormt i Spania. Hvert år forbrukes det rundt 170.000 tonn av den store reken. Av disse er 95 prosent frossenvare som importeres fra land som Kina, Vietnam, Thailand, Marokko og Colombia.

I dette markedet har Gamba Natural etablert seg. Rundt åtte millioner euro er investert i prosjektet. De forsøte fem årene gikk med til utvikling av teknologi for å kunne reprodusere havmiljøet som rekene lever i.

I dag kan selskapet vise til fem generasjoner av den populære krepsen. Ved hjelp av bassengene på bruket produseres det i dag ca. 50 tonn kreps i året. Anlegget er angivelig det eneste i sitt slag som kan hevde seg i europeisk sammenheng.

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Og om du føler deg litt generøs, spander en kaffe på redaksjonen! ??? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter