Nådde kravet om lavere underskudd

Publisert

Spania har for første gang siden 2008 nådd EUs krav til lavere offentlig underskudd. I fjor var underskuddet på litt over 4,3 prosent av bruttonasjonalprodukt (BNP), nærmere tre desimaler lavere en målet som var avtalt i Brussel. Den positive utviklingen kommer etter at spanjolene med et nødskrik unngikk en milliardbot fra EU i fjor for pengebruken i 2015. Spania når målet for 2016 etter at EU ved to anledninger har nedjustert kravet.

Spansk økonomi har vært i vekst siden midten av 2013, noe som har ført til en gradvis reduksjon av underskuddet. Landets økonomiminister Cristóbal Montoro ønsker imidlertid å gi Partido Popular og Rajoy-regjeringen mer av æren for resultatet. På en pressekonferanse torsdag 30. mars uttalte PP-ministeren at den økonomiske veksten var gjort mulig som følge av reduksjonen av underskuddet og ikke omvendt. Med andre ord, som følge av PP-regjeringens reformer og innsparinger siden 2012.

Den virkelig årsaken til at målet for 2016 ble nådd ligger imidlertid i EUs vilje til å gi spanjolene større økonomisk spillerom, skriver El País.

EU har ved to anledninger moderert kravet til redusksjon av underskuddet for Spania. Opprinnelig var det satt til 3 prosent av BNP for 2016, men ble senere endret til 4,6 prosent. Spania som såvidt slapp unna sanksjoner for den offentlige pengebruken i 2015, er nå under press for å oppnå målet for 2017, satt til 3,3 prosent av BNP.

 

Les også: Spania under nytt press fra EU

 

 

 

 

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Og om du føler deg litt generøs, spander en kaffe på redaksjonen! ??? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter