Nådde kravet om lavere underskudd

Publisert

Spania har for første gang siden 2008 nådd EUs krav til lavere offentlig underskudd. I fjor var underskuddet på litt over 4,3 prosent av bruttonasjonalprodukt (BNP), nærmere tre desimaler lavere en målet som var avtalt i Brussel. Den positive utviklingen kommer etter at spanjolene med et nødskrik unngikk en milliardbot fra EU i fjor for pengebruken i 2015. Spania når målet for 2016 etter at EU ved to anledninger har nedjustert kravet.

Spansk økonomi har vært i vekst siden midten av 2013, noe som har ført til en gradvis reduksjon av underskuddet. Landets økonomiminister Cristóbal Montoro ønsker imidlertid å gi Partido Popular og Rajoy-regjeringen mer av æren for resultatet. På en pressekonferanse torsdag 30. mars uttalte PP-ministeren at den økonomiske veksten var gjort mulig som følge av reduksjonen av underskuddet og ikke omvendt. Med andre ord, som følge av PP-regjeringens reformer og innsparinger siden 2012.

Den virkelig årsaken til at målet for 2016 ble nådd ligger imidlertid i EUs vilje til å gi spanjolene større økonomisk spillerom, skriver El País.

EU har ved to anledninger moderert kravet til redusksjon av underskuddet for Spania. Opprinnelig var det satt til 3 prosent av BNP for 2016, men ble senere endret til 4,6 prosent. Spania som såvidt slapp unna sanksjoner for den offentlige pengebruken i 2015, er nå under press for å oppnå målet for 2017, satt til 3,3 prosent av BNP.

 

Les også: Spania under nytt press fra EU

 

 

 

 

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter