Matvarekjøp for en normal familie over tusen euro dyrere

Publisert

På mindre enn tre år har inflasjonen økt matkostnadene for en familie på fire med i gjennomsnitt 90 euro i måneden. Det viser en undersøkelse utført av avisen El País.

Ifølge en analyse av en basiskurv med 24 produkter har kostnadene for disse produktene økt med over 30 % siden mars 2021, noe som betyr at en familie på fire nå må betale 1 072 euro mer i året for det samme forbruket. Prisøkningen har imidlertid ikke vært jevn over hele handlekurven. Noen produkter, som sjømat og nøtter, har ikke økt like mye i pris som den generelle inflasjonen. Likevel er det klart at ingen matvarer er billigere nå enn for to og et halvt år siden.

Ifølge Manuel Hidalgo, økonomiprofessor ved Universidad Pablo Olavide i Sevilla, har mange familier måttet endre innkjøpsvanene sine ved å erstatte enkelte produkter med billigere alternativer eller redusere mengden de kjøper. Denne endringen gjenspeiler det økonomiske presset husholdningene står overfor. Det skriver El País.

Faktorer som covid-19-pandemien og krigen i Ukraina har bidratt til økningen i matvareprisene. Pandemien endret forbruksmønsteret og førte til økt etterspørsel etter visse matvarer, mens krigen i Ukraina har hatt en direkte innvirkning på prisen på råvarer som korn og gjødsel.

Selv om det nå er tegn til at inflasjonen er på vei ned, er det usikkert hvor lenge de nye forbruksvanene vil vare, og om prisene noen gang vil komme tilbake til tidligere nivåer. Ifølge Hidalgo kan noe av kjøpekraften gjenvinnes, men det er lite sannsynlig at den vil komme helt tilbake til nivået før prisøkningen.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Flere relaterte nyheter