Lover varig økt sysselsetting

Publisert

Reformene og den økonomiske veksten i Spania har begynt å gi seg utslag på arbeidsmarkedet. Det mener Spanias statsminister Mariano Rajoy (PP) som torsdag 24. juli kunne vise til nye tall på økt sysselsetting. I følge det spanske statistikkbyrået INE er det skapt 192.400 nye arbeidsplasser det siste året. Samtidig har arbeidsledigheten gått ned med 424.500 personer og ligger nå på under 25 prosent for første gang siden 2011. Ledigheten var på sitt høyeste i mars 2013 med over 27 prosent. Landets statsminister mener de positive tendensene man nå ser er “strukturelle” og varige.

«Siden vi overtok regjeringsmakten har vi ventet på å kunne komme med denne nyheten» sa en svært tilfreds statsminister under den internasjonale konferansen Foro Internacional de Políticas de Empleo Públicas i Madrid torsdag 24. juli. Rajoy mener reformene og innsatsen for å snu økonomien nå virkelig begynner å vise seg på arbeidsmarkedet. Samtidig påpeker han at det gjenstår mye og at regjeringen vil jobbe videre for å skape flere arbeidsplasser. Siden i fjor skal det være skapt 192.400 nye arbeidsplasser. I tillegg viser beregningene fra INE at tempoet i sysselsettingen har økt i siste kvartal i år med opprettelse av over 4.000 nye stillinger per dag.

Rajoy peker på Partido Populars arbeidsreform som mye av årsaken til at det nå skapes flere jobber. I følge ham har man det siste året vært vitne til en helomvending på arbeidsmarkedet, og at man må tilbake til 2005 for å finne et år med like mange nye jobber. Skal man tro landets statsminister er endringene man nå ser heller ikke «konjunkturbaserte» og flyktige, men «strukturelle» og varige. Andelen ledige har gått ned de siste fem månedene på rad og er i dag på 24,4 prosent. Ledigheten var på sitt høyeste i mars 2013 med 27,1 prosent.

Alle deler imidlertid ikke statsministerens entusiasme. De spanske fagforeningene (UGT/ CCOO) mener mye av den økte sysselsettingen er forbundet med påske og sommersesongen og at det i stor grad handler om usikre jobber. Partido Popular har gjennom arbeidsreformen lagt til rette for økt bruk av deltid og midlertidige ansettelser. Både fagforeningene og opposisjonspartiet PSOE har tidligere kritisert reformen som de mener har fratatt spanske arbeidstakere rettigheter de har kjempet for i årevis.


Økonomisk snuoperasjon

Etter finanskrisen og sammenbruddet i boligmarkedet har Spania opplevd de verste økonomiske nedgangstider på førti år. I løpet av seks år gikk arbeidsledigheten opp fra 7,9 prosent til over 27 prosent. Det første tegnet til økonomisk vekst på to år kom i tredje kvartal i fjor med en økning på 0,1 prosent. Økningen fortsatte ut året med en vekst i siste kvartal på 0,3 prosent, en utvikling som har fortsatt i 2014 med en økningen på 0,4 prosent i første kvartal. Mens resultatet for hele fjoråret endte med en nedgang i bruttonasjonalprodukt på 1,2 prosent er det ventet vekst på over én prosent i 2014.

 

 

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Flere relaterte nyheter