Lavere ledighet i 2016

Publisert

Arbeidsledigheten i Spania vil fortsette å gå ned i 2016. I følge tall fra OECD vil Spania innen utgangen av året gå fra dagens 21 prosent til under 20 prosent. Samtidig øker usikkerheten knyttet til varigheten av ansettelsene. Det ventes at økningen i antall midlertidige kontrakter vil fortsette, en andel som har skutt i været etter Partido Popular og regjeringen Rajoys arbeidsreform i 2012. Over 26 prosent av alle jobber i Spania er i dag midlertidige. I tillegg fortsetter ledigheten blant unge å være et stort problem, en andel på over 48 prosent – den høyeste i samtlige OECD-land.

Ledigheten i Spania har gått nedover i to år. Ledigheten var på sitt høyeste i 2013 med over 27 prosent. I dag (til og med tredje kvartal 2015) er andelen på 21,18 prosent (Instituto Nacional de Estadística, INE). I følge tall fra Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) vil Spania innen utgangen av året være nede i 19,7 prosent.

At ledigheten går nedover sees i sammenheng med Spanias økonomi som har vært i vekst sammenhengende i over to år. Landets bruttonasjonalprodukt er ventet å vokse også i 2016, men noe lavere enn resultatet for 2015 (av Spanias sentralbank estimert til 3,2 prosent).

Les også: Høyere vekst enn forventet i 2015

Sysselsettingen i Spania økte i 2015 med rundt 550.000 arbeidsplasser. På grunn av noe lavere økonomisk vekst er økningen for de neste tolv månedene ventet å være noe lavere (mellom 400.000 og 500.000 nye jobber).

 

Flere midlertidige kontrakter

Samtidig stiger antallet midlertidige kontrakter, en andel som var minimal før Partido Popular tok over styringen i 2011. De siste fire årene har mengden slike kontrakter økt med 250.000 til 26,6 prosent av alle jobber.

PP-regjeringens arbeidsreform fra 2012 regnes som årsak til utviklingen. Reformen har gitt arbeidsgiverne færre plikter overfor ansatte og gjort det enklere å si opp folk. Tanken har vært at dette vil stimulere firmaenes ønske om å ta inn nye ansatte, fordi de lettere kan si dem opp dersom det skulle bli nødvendig.

I tillegg til usikre jobber, fortsetter ledigheten blant unge å være et stort problem. Av arbeidsfør ungdom i alderen 15 til 24 er i dag 48,8 prosent ledige, den høyeste andelen av samtlige land i OECD.

 

Politisk usikkerhet

Forventningen om økt økonomisk vekst og lavere ledighet i 2016 avhenger av landets politiske situasjon. Usikkerhet knyttet til hvem som skal styre landet etter parlamentsvalget 20. desember, anses som en fare for utviklingen og fortsettelsen av reformene. Det konservative Partido Popular og statsminister Mariano Rajoy har foreløpig ikke oppnådd parlamentarisk støtte for en ny regjering. Samtidig har venstresiden ikke klart å gå sammen om et alternativ. Dersom en ny regjering ikke er på plass innen to måneder, vil man måtte skrive ut nyvalg.

Les også: Venstresiden i regjeringsforhandling

 

 

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter