23.8 C
Alicante
30.4 C
Málaga
26.1 C
Las Palmas de Gran Canaria

IMF og EU advarer spanjolene

Det internasjonale pengefondet oppfordrer den spanske staten om å være forsiktig. Det er PSOE-regjeringens økende pengebruk som nå bekymrer.

Den spanske staten ligger an til å bruke mer penger enn man varslet tidligere i år. Samtidig vil underskuddet på det spanske statsbudsjettet øke i årene som kommer med de tiltakene de spanske sosialistene har varslet, blant dem økning av de spanske pensjonene og økt offentlig forbruk.

Statens underskudd blir for 2019 på rundt -2.2% med en liten redusering for 2020 hvor man estimerer at underskuddet ender opp på -1.9%. Statens underskudd øker statens gjeld som

Den spanske statsgjelden tilsvarte ved utgangen av 2018 97.1% av brutto nasjonalprodukt. EUs regler om budsjettunderskudd for Euro-sonen sier at den offentlige gjelden ikke må overstige 60% av BNP.

Snittet for Euro-sonen estimeres å bli -0,5% ved utgangen av 2019.

Spanias statsminister Pedro Sanchez driver for tiden valgkamp. Spania arrangerer 10. november sine fjerde regjerings-valg etter at man nok en gang ikke har greid å få flertall i parlamentet for en styredyktig regjering. Den politiske situasjonen gjør det politisk vanskelig for PSOE å kutte i utgiftene. Tradisjonelt har PSOE økt det offentlige forbruket i Spania mens Partido Popular har utvist større disiplin hva offentlige kostnader angår.

Relaterte saker

- Advertisement -