IMF: Høyere vekst i Spania tross regjeringskrise

Publisert

Usikkerheten knyttet til hvem som skal styre Spania fremover vil ikke stoppe økonomien fra å vokse. Det mener Den internasjonale pengefondet (IMF). IMFs talsmann Gerry Rice kunne torsdag 15. september røpe at organisasjonen justerer opp vekstprognosen for spansk økonomi i fondets forestående rapport.

Årsaken til at IMF justerer opp vekstprognosen for Spania skal være de uventet gode resultatene for økonomien i andre kvartal. Ved utgangen av juni måned hadde landets bruttonasjonalprodukt en kvartalsmessig økning på 0,8 prosent. Den årlige økningen var på 3,2 prosent. Det positive resultatet kom tross seks måneder med manglende avklaring på landets regjeringssituasjon.

På lengre sikt mener imidlertid IMF at Spania står overfor utfordringer som dersom de ikke møtes med riktige tiltak vil gi en lavere økonomisk vekst i årene som kommer. Landets arbeidsledighet ligger fremdeles på rundt 20 prosent, noe pengefondet stadig peker på som bekymringsverdig.

Les: Vekst tross politisk usikkerhet


Regjeringskrisen i Spania

Spania har de siste åtte månedene hatt to parlamentsvalg uten at det har resultert i en ny regjering. Fungerende statsminister Mariano Rajoy og det konservative Partido Popular har på nytt forsøkt å danne mindretallsregjering, men har ikke fått nok støtte fra de andre partiene i nasjonalforsamlingen.

Etter Rajoys mislykkede investitur i begynnelsen av september har initiativet til å danne regjering nok en gang havnet hos opposisjonspartiet PSOE og partileder Pedro Sánchez.

Den spanske arbeiderpartilederen har gitt uttrykk for at han ønsker å forhandle med Podemos på venstresiden og sentrum-høyrepartiet Ciudadanos. Flere i PSOEs ledelse mener imidlertid at Sánchez heller bør godta en mindretallsregjering fra PP og innta plassen som et sterkt opposisjonsparti i Kongressen. Dersom ingen av partiene blir enige om regjering, går det mot nok et parlamentsvalg – det tredje på ett år.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...


Nyttig å vite:

Relevante nyheter