«Igjen trygt å investere i Spania»

Publisert

Nedgangstider hører fortiden til, det er igjen trygt å investere i Spania. Det var Mariano Rajoys budskap under sitt første offisielle besøk i USA. Den spanske statsministeren fikk «audiens» hos president Barack Obama og var senere i møte med amerikanske selskaper og investorer. Foran næringslivsledere, diplomater og journalister betegnet Rajoy krisen som et tilbakelagt stadium og mente at ingen lenger snakket om nedgangstider og redningspakker, hverken i Spania eller noe annet EU-land.

Mariano Rajoy (PP) var tirsdag 14. januar i Washington for å møte representanter for store selskaper som Coca-Cola, General Electric, IBM, Intel og UPS. Senere holdt han tale i det amerikanske handelskammeret (USCC) der han snakket optimistisk om tendensene i spansk og europeisk økonomi. Beskjeden til forsamlingen var klar. Spania og EU er i økonomisk vekst og det verste av krisen ligger bak oss.

«Det finnes ikke lenger uro rundt euroen, ingen snakker om redningspakker hverken i Spania eller i noe annet land i unionen og rentenivået er ikke lenger noe problem for landenes økonomier» sa Rajoy som mente ingen heller snakket om at arbeidsledigheten var på vei oppover.

Tross sine 26 prosent gikk ledigheten i Spania beskjedent ned i året som var. Rajoy som snakket til representanter for et land med en ledighet på under syv prosent, var raskt ute med å påpeke at økt sysselsetting var regjeringens store prioritering fremover.

Dagen før var Rajoy i møte med president Barack Obama. Møtet var det første etter at han ble statsminister i Spania for over to år siden. Normalt går det kortere tid før den amerikanske presidenten inviterer en nyvalgt statsleder til Det hvite hus, noe kilder til avisen El País mente skyldtes at presidenten normalt er mest interessert i samtaler med land som innebærer et problem for USA eller som kan bidra til å løse nasjonens egne problemer og at Spania hverken tilhører den ene eller andre kategorien. Obama skal under møtet ha gratulert Rajoy med fremgangen i økonomien og reduksjonen i det offentlige underskuddet, men samtidig påminnet om behovet for å redusere arbeidsledigheten. Spanias forrige statsbesøk i Det hvite hus var José Luis Rodríguez Zapatero (PSOE) i oktober 2009.

(Bilde: Arkiv (2005), Wikimedia Commons)

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Og om du føler deg litt generøs, spander en kaffe på redaksjonen! ??? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter