Høyeste økonomiske vekst på 8 år

Publisert

Spania hadde en økonomisk vekst på 3,2 prosent i 2015. Det viser tall fra landets statistikkbyrå Instituto Nacional de Estadística (INE). Dermed bekreftes beregningene fra den spanske sentralbanken fra desember. Ikke siden før finanskrisen i 2007 har landet hatt en større økning i bruttonasjonalproduktet. INE forklare den positive trenden med økningen i det private forbruket og økte investeringer fra spanske og internasjonale selskaper. Den økonomiske veksten er ventet å fortsette i 2016.

En økonomisk vekst på 3,2 prosent gjør Spania til en av de raskest voksende økonomiene i EU. Av de store økonomiene er det bare Irland (+6 prosent), Polen (+3,5 prosent) og Romania (3,5 prosent) som i følge de siste beregningene fra Brussel har hadde en større økning i bruttonasjonalproduktet i fjor. Det er ventet at den økonomiske veksten i Spania vil fortsette i 2016. Det internasjonale pengefondet (IMF) har tidligere i år estimert en økning på 2,7 prosent i 2016 og 2,3 prosent i 2017.

Samtidig uttrykkes det bekymring for hvilken betydning landets politiske situasjon vil ha for økonomien fremover. EU-kommisjonen er fornøyd med utviklingen i Spania etter milliardlånet unionen ga til spanske banker i 2012. Den spanske banksektoren er for lengst «friskmeldt» og økonomien har vært i sammenhengende vekst i over to år. Kommisjonen er imidlertid opptatt av at reformene skal fortsette og at det partiet eller de partiene som danner ny regjering må belage seg på å gjøre ytterligere innsparinger i et par år fremover. EU frykter at en lengre periode uten poltisk avklaring vil komme i veien for reformarbeidet, føre til uro i markedet og svekke tilliten til spansk økonomi.

Les også:

Kan bli Spanias nye statsminister

IMF: Forventer høyere vekst i Spania

 

 

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Og om du føler deg litt generøs, spander en kaffe på redaksjonen! ??? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter