Halverer momsen på kunst

Publisert

Regjering setter ned merverdiavgiften (IVA) på salg av kunst fra 21 til 10 prosent. Tiltaket begrunnes med ønsket om å komme nærmere nivået i andre EU-land som Tyskland og Italia der satsene ligger på mellom 7 og 10 prosent. Reduksjonen gjelder alle typer kunst, det være seg salg fra kunstnere, gallerier, kunstsamlere eller antikvitetsbutikker.

Representanter for kunstnæringen har opplevd den høye momsen som ødeleggende for sine virksomheter og har siden avgiften ble satt opp i 2012 kjempet for en endring. Lederen for spansk organisasjon for gallerier (Consorcio de Galerías de España) Alberto de Juan sier til avisen El País at kunstbransjen har vært spesielt utsatt sammenliknet med andre bransjer. «Hvis prisen på en kinobillett går opp, er det ingen som setter seg på flyet til Paris for å se filmen der. Nå når et kunstverk til 10.000 (euro) får en økning i IVA fra 8 til 21 prosent, fører det til at folk reiser til utlandet for å kjøpe det der».

I følge regjeringen har man nå tatt første skritt i prosessen med å redusere momsen og vil etter hvert vurdere avgiftsreduksjon også innen andre deler av kultursektoren.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Og om du føler deg litt generøs, spander en kaffe på redaksjonen! ??? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...


Nyttig å vite:

Relevante nyheter