Forbruket i Spania øker

Publisert

Spania hadde en økonomisk vekst på 1,4 prosent i 2014. I siste kvartal økte bruttonasjonalprodukt med 0,7 prosent, den største økningen på syv år. I følge en ny rapport fra det spanske statistikkbyrået INE skyldes fremgangen at spanjolene nå bruker mer penger enn tidligere. I løpet av oktober, november og desember økte spanske husstander forbruket med nærmere én prosent.

Eksportindustrien var i utgangspunktet den største faktoren til at Spania etter nesten fem år med økonomisk nedgang i andre halvdel av 2013 kom tilbake i vekst. Eksporten har etter det stabilisert seg. Samtidig ser man foreløpig kun en begynnende tilbakekomst av investeringer i bygge- og anleggsbransjen. Det er med andre ord det økte forbruket blant spanjolene som nå har satt fart på den økonomiske veksten, skriver avisen El País.

Husstandenes forbruk utgjør til sammen 56 prosent av den nasjonale etterspørselen. I siste kvartal av 2014 økte denne delen av økonomien med 0,9 prosent. Kvartalet endte med en økonomisk vekst på 0,7 prosent og en samlet økning i bruttonasjonalprodukt for hele foråret på 1,4 prosent.

Dermed er 2014 blitt det første året Spania kan vise til en reell økonomisk vekst siden 2008. Unntaket var 2010, da man opplevde en minimal økning på 0,01 prosent. I 2009 gikk økonomien tilbake med 3,6 prosent, i 2011 med 0,6 prosent, i 2012 med 2,1 prosent og i 2013 med 1,2 prosent. Med dagens økning i forbruk og investeringer på hjemmebane er det ventet at økonomien vil vokse med over to prosent i 2015.

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Flere relaterte nyheter

Nyttig å vite: