Euribor stiger til 4,15 %: Slik vil det påvirke boliglån i Spania

Publisert

12-måneders Euribor-renten vil ligge på 4,151 % i det juli går mot slutten. Men det går renteøkningene saktere og man aner at Den europeiske sentralbanken (ESB) kan komme til å stanse sine renteøkninger.

I forhold til juni er økningen på 14 basispunkter, noe som tilsvarer økningen i forrige måned, da den gikk fra 3,862 % i mai til 4,007 %. Sammenligner vi nivået i juli i år med samme måned i 2022, er økningen på 3,29 prosentpoeng. Dessuten er indikatoren fortsatt på sitt høyeste nivå siden november 2008, da den lå på 4,350 %.

Det betyr at en person som har tatt opp et 30-årig variabelt boliglån på 150 000 euro med en spread på 0,99 % pluss Euribor, og som må revurdere renten i mai, vil få en økning i boliglånsbetalingen på rundt 265 euro per måned.

I absolutte tall vil det gå fra å betale rundt 500 euro til drøyt 818 euro per måned. Denne økningen i nedbetalingen på boliglånet vil bety en ekstrautgift på 3 180 euro per år for familiene.

Det er ventet at Euribor vil fortsette sin oppadgående trend i august, etter at Den europeiske sentralbanken torsdag godkjente en ny renteøkning på 25 basispunkter til 4,25 %, det høyeste nivået siden opptegnelsene begynte, så indeksen – som de fleste boliglån med flytende rente i Spania refereres til – bør gjenspeile denne nye økningen. I dag lå imidlertid Euribor på 4,111 % i dag, ned fra 4,140 % i går.

Juan Villén, administrerende direktør i idealista/news, påpeker at “ECB opprettholder sitt veikart med en ny renteøkning, noe som er et budskap om at inflasjonen slett ikke er under kontroll i Europa. Uten en klar horisont for å bremse denne renteøkningspolitikken vil mange boliglåntakere fortsette å se boliglånene sine bli dyrere, for vi må huske at Euribor lå på 1,25 % i august 2022. Anbefalingen er utvilsomt fortsatt å bytte ut det variable boliglånet med en fast eller blandet rente, som er billigere og tryggere på kort sikt. Vi vil sannsynligvis også se en oppjustering av prisene på nye boliglån, særlig hvis sparingen begynner å bli forrentet, noe som vil gjøre det vanskeligere å få tilgang til egen bolig.”

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter