Euribor nådde rekordnivåer: Mulig nedgang fra september?

Publisert

Det 12-måneders månedlige gjennomsnittet av referanseindeksen for flytende boliglån var lavere i august enn i juli. I 14 av de 24 årene Euribor har eksistert, har september vært en måned med fall i denne indikatoren.

Euribor ble tatt i bruk som referanserente for beregning av flytende boliglånsrenter i Europa i 1999. Siden den gang har de høyeste verdiene blitt registrert i sommermånedene: I august 2000 lå den på 5,248 %, det nest høyeste tallet i historien, og det første ble registrert bare åtte år senere, i juli 2008, da den lå på 5,393 %, et tall som til boliglånseiernes lettelse ikke har blitt overskredet før nå.

På den annen side har den mellom februar og desember også registrert de laveste tallene: I februar 2016 registrerte Euribor det første negative tallet i sin historie, og i januar 2021, til tross for at verden bare ett år tidligere var i sjakk på grunn av koronaviruspandemien, registrerte den sitt historiske bunnivå (-0,505 %), noe som har markert et vendepunkt i boliglånsmarkedet.

“I sommermånedene har både positive og negative økonomiske nyheter som regel en tendens til å kjøle seg ned, noe som vanligvis fører til at indikatoren tar en pust i bakken etter august måned. Markedene og Den europeiske sentralbanken (ESB) “tar også ferie”, så indikatorens følsomhet i sommersesongen synker betraktelig”, forklarer Simone Colombelli, direktør for boliglån hos boliglånssammenligneren og rådgiveren iAhorro. Når det gjelder minimumstallene, legger talsmannen til at “slutten og begynnelsen av året er den tiden på året hvor forbruket generelt er størst, og derfor prøver alle finansielle aktører (banker, institusjoner …) å legge til rette for dette forbruket”.
Hva skjer nå med Euribor?

Selv om Euribor har steget i nesten 20 måneder siden januar 2022, har den ennå ikke passert 5 %-grensen igjen. I juli 2023 endte den på 4,149 %, og til tross for at Den europeiske sentralbanken (ESB) har fortsatt sin politikk med å heve renten til 4,25 %, har Euribor bremset veksten. Så mye at den i august i år har registrert et lavere tall enn forrige måned: 4,072 % med fem virkedager igjen før måneden er omme.

Kan Euribor ha nådd en ny toppnotering i juli? Alt tyder på at situasjonen er i ferd med å stabilisere seg”, sier Simone Colombelli, direktør for boliglån i iAhorro, og legger til: “Hvis ESB ikke hever renten igjen i september (møtet finner sted den 14. september), vil det være nok et insentiv til at referanserenten holder seg på rundt 4 % i noen måneder, uten drastiske økninger eller fall, i hvert fall inntil inflasjonen i eurosonen er under kontroll”.

September, et vendepunkt for boliglånstakerne

I 14 av de 24 årene Euribor har eksistert, har september vært en måned med fall i denne indikatoren. Det største fallet fra årets åttende til niende måned opplevde referanseindeksen i 2001, da den gikk fra 4,108 % i august til 3,770 % i september (-0,34 prosentpoeng). På den tiden var vi midt i oppgangen etter dotcom-krisen.

Er september den beste måneden å signere boliglån i? “September markerer begynnelsen på en god periode. Det er ikke alltid den beste måneden, men det er heller ikke alltid den verste. Fra og med denne måneden begynner bankene vanligvis å gjøre opp status for året som har gått, og gjør en siste innsats i siste kvartal for å prøve å “redde” målene som er satt”, sier Colombelli. Av denne grunn, og fordi Euribor er svært følsom for den økonomiske situasjonen i Europa, vil denne indikatoren også reflektere dette i sine data hvis året begynner eller slutter med en god følelse.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...


Nyttig å vite:

Relevante nyheter