Euribor over 3,7 % i mars, gjør boliglån dyrere

Publisert

Euro-renten stiger i årets tredje måned og når det høyeste nivået siden november 2023. De årlige revisjonene vil gi en ytterligere økning i nedbetalingene for de med flytende låne-rente i Spania.

I mars steg referanseindikatoren for de fleste variable lån til boligkjøp igjen, og det foreløpige månedsgjennomsnittet endte på 3,71 %. Dette er den andre månedlige økningen på rad og det høyeste nivået siden november i fjor.

Som følge av dette vil de som har tatt opp et variabelt boliglån og en årlig gjennomgang av vilkårene igjen oppleve en økning i nedbetalingen, siden Euribor i mars 2023 lå på 3,647 %. Økningen vil imidlertid være liten: knapt én euro per måned.

På den annen side, når det gjelder boliglån med halvårsrevisjoner, vil det være en besparelse i månedlige tilbakebetalinger, siden indikatoren i september i fjor var over 4%. Dette blir den tredje måneden på rad med lavere avdrag i disse tilfellene.
Euribor, i påvente av ESB

På kort sikt tyder Euribor-renten på at vi i april kan få den etterlengtede nedgangen i månedlige avdrag på variable boliglån med årlig rentejustering. I løpet av de siste øktene i årets tredje måned har indikatoren beveget seg under 3,7 % i dagskurs.

Eksperter insisterer på at referanseindeksen ikke vil registrere store bevegelser før Den europeiske sentralbanken (ECB) begynner å senke renten. Det er da den nedadgående trenden i Euribor sannsynligvis vil materialisere seg.

På sitt møte i begynnelsen av mars holdt sentralbanken renten på 4,5 % for fjerde gang på rad, og har antydet at kuttene ikke vil komme før tidligst i juni. En stor del av markedet tror at det er da renten vil begynne å falle, selv om det også er de som antyder at beslutningen kan bli utsatt til september. Dette er tilfellet hos Bankinter, hvis analyseteam tror at inflasjonen vil ta seg opp i løpet av dette kvartalet, og at euroens voktere ikke vil ta noen risiko, men vente på å få bekreftet at økningen er midlertidig, og på at Federal Reserve, motstykket i USA, begynner å senke renten i juli.

Det er uansett konsensus om tre rentekutt i år, noe som vil forhindre at Euribor faller kraftig. Både Bankinter og BBVA Research, Santander-gruppens Ebury “fintech” og Funcas-panelet utelukker at indikatoren faller under 3 % i løpet av året.

Med dette scenariet på bordet tror ekspertene at nedgangen i nedbetalingen av boliglån med flytende rente kan begynne i andre kvartal, selv om den vil bli langsommere og mildere enn forventet for noen måneder siden.

Når det gjelder familier med boliglån med flytende rente, vil forsinkelsen i rentefallet “bety at nedjusteringen av nedbetalingen vil bli forsinket med opptil ett år, mens situasjonen er bedre for de familiene som er på utkikk etter et boliglån for øyeblikket, ettersom konkurransen mellom institusjonene har ført til en reduksjon i spreadene for nye boliglån i begynnelsen av året, og det er sannsynlig at den vil følge samme trend resten av året”, forklarer Juan Villén, generaldirektør i idealista/mortgages.

Leyre López, analytiker i den spanske boliglånsforeningen (AHE), er enig i denne prognosen og sier at når det gjelder boliglån som revideres årlig, vil reduksjonen i månedlige avdrag “ikke skje før i april eller mai, med tanke på at lånet oppdateres i henhold til referanseverdien for indeksen en eller to måneder før revideringsperioden”.

På samme måte påpeker Association of Financial Users (ASUFIN) at reduksjonen i nedbetalingen av boliglån “vil bli mer intens utover året, spesielt i juli og september”, når Euribor ligger over 4 %.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter