EU legger press på Spania

Publisert

EU-kommisjonen frykter at Spania ikke vil nå målene om redusert offentlig underskudd for 2015 og 2016. Kommisjonen referer til det som skjedde under regjeringen Zapatero og påpeker at innføring av skattelette kombinert med økte offentlige utgifter truer prosessen. Det pekes mot landets forestående parlamentsvalg 20. desember og at en eventuell ny regjering fortsetter reformene som fikk landet ut av nedgangstider. Spanias regjering og statsminister Mariano Rajoy (PP) deler ikke bekymringen og hevder de fastsatte målene vil bli overholdt.

Spania har de siste årene gjennomført reformer som få andre, skriver avisen El País. Underskuddet er redusert fra 12 prosent under nedgangstidene til fjorårets 5,9 prosent. EU-kommisjonen som tidligere har berømt Spania for reformarbeidene, advarer likevel mot utviklingen fremover og mener landet ikke må «hvile på sine laurbær». Selv om kommisjonens medlemmer har fått kritikk fra både Tyskland og representanter innad i EU-apparatet for å legge seg opp i Spanias budsjettarbeid, opprettholder de nå kritikken.

Vil ikke overholde målet
Kommisjonen presenterte mandag 12. oktober en revisjon av prognosene for Spania for i 2015 og 2016 der det fremgår at målet om redusert underskudd ikke vil bli overholdt med dagens politikk.

Kommisjonen referer til det som skjedde under regjeringen Zapatero og påpeker at innføring av skattelette kombinert med økte offentlige utgifter truer prosessen. Det pekes mot det forestående parlamentsvalget i Spania 20. desember og at partiet eller partiene som danner en eventuell ny regjering må fortsette med reformene som har fått landet ut av nedgangstider.

Større underskudd og lavere vekst
Spania har i sine avtaler med EU forpliktet seg til å redusere det offentlige underskuddet fra 5,9 prosent av bruttonasjonalprodukt i 2014 til 4,2 prosent i 2015. EU-kommisjonen tror ikke målet vil oppnås grunnet Partido Popular og regjeringen Rajoys oppmykning av reformpolitikken med skattelettelser og en økning av offentlige utgifter. Kommisjonen tror heller ikke at Spanias økonomiske vekst vil være like høy som landets regjering har forespeilet. Arbeidsledigheten som fremdeles er på over 22 prosent trekkes frem som et av de bekymringsverdige punktene.

I følge nye beregninger fra kommisjonen vil underskuddet til Spania havne på 4,5 prosent i år, tre desimaler over det avtalte målet og 3,5 prosent for neste år, syv desimaler høyere en fastsatt. Spanias statsminister Mariano Rajoy er ikke enig i vurderingen. Sammen med landets finansminister Luis de Guindos lover han at målene vil bli overholdt.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter