EU krever svar om Spanias stuepiker

Publisert

Spania må trolig forklare seg til EU-kommisjonen om kritikkverdige arbeidsforhold for rengjøringspersonale ved spanske hoteller. Organisasjonen Las Kellys som representerer de hotellansatte har fått gjennomslag for sin klage til Europaparlamentet. Klagen blir nå sendt videre til EUs utøvende organ som trolig vil be den spanske regjeringen om en forklaring.

Organisasjonen for rengjøringspersonell ved spanske hoteller, Asociación de Camareras de Pisos (Las Kellys), jobber for å bedre arbeidsvilkårene til sine medlemmer. De siste årene har lønningene for de ansatte, hovedsakelig kvinner, gått ned, mens arbeidsmengden har gått opp. I tillegg har økt differensiering og tjenesteutsetting gjort at det ikke lenger finnes noen enhetlig garanti for elementære rettigheter som sykelønn og trygd. Endringene er gjort mulig av Partido Populars (PP) arbeidsreform fra 2012.

Tidligere i år klagde Las Kellys saken inn til Europaparlamentet, med krav om at arbeidsmiljøloven må overholdes i Spania som i andre europeiske land. Las Kellys krever at kvinnene som steller værelsene på spanske hoteller får verdige jobbetingelser på lik linje med andre yrkesgrupper.

I klagen til Europaparlamentet heter visese det til endringer i baransjen og at arbeidsreformen har gjort at rettighetene til de hotellansatte er i dag er neglisjert. At det ansatte er overarbeidet og lider at belastningsskader er et punktene i klagen. Det påpekes at 28 prosent av alle organisasjonens medlemmer har en eller flere symptomer på stress og depresjon og at 90 prosent sliter med muskel- og leddsmerter. Klagen blir nå sendt videre til EUs utøvende organ Europakommisjonen som trolig vil be den spanske regjeringen om en forklaring.

Les også: «Stuepiker» i kamp for verdig lønn 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter