EU-bot ville skapt harme i Spania

Publisert

Spania slipper likevel bot fra EU for det offentlige underskuddet i 2015. EU-kommissær Pierre Moscovici begrunnet beslutningen onsdag 27. juli med at bøteleggelse ville kunne ha skapt harme og anti-europeisk stemning blant spanjolene. Den franske EU-kommissæren la også vekt på at Spania var blant landene som ble hardest rammet av finanskrisen i 2008 og at det spanske folk har ofret mye for å komme på rett kjøl igjen. Det ble også lagt vekt på at tidspunktet for sanksjoner ikke var det beste, en klar referanse til siste tids EU-skepsis og britenes ja til utmeldelse 23. juni i år.

Ministerne i EUs valutaunion ble mandag 11. juli enige om at Spania og Portugal burde bøtelegges for ikke å ha nådd målet om redusert offentlig underskudd i 2015. Boten skulle være på opp mot 2,2 milliarder euro (rundt 20 milliarder kroner). I tillegg skulle midler fra EU-fondet holdes tilbake for de to landene. Mange av medlemslandene var imidlertid imot sanksjonene, deriblant Frankrike og Hellas.

Etter flere runder med forhandlinger ble de onsdag 27. juli klart at de to landene slipper bot. I et intervju med avisen El País sier EU-kommissær Moscovici at tidspunktet for denne typen sanksjonsmåte ikke var det rette. Kommissæren viser til siste tids skepsis til unionen blant medlemslandene, en klar referanse til britenes ja til utmeldelse 23. juni (Brexit).

Både Spania og Portugal brøt i fjor EU-regelen om å holde det offentlige underskuddet under 3 prosent av bruttonasjonalprodukt (BNP). Portugal som lenge har slitt med store underskudd hadde et sluttresultat på 4,4 prosent. For Spanias del var det allerede gitt dispensasjon fra 3-prosentsregelen. Underskuddet skulle imidlertid ikke overstige 4,2 prosent av BNP. Likevel endte det på 5,1 prosent.

 

 

 

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Relevante nyheter