Erklærer seg ute av nedgangstider

Publisert

Spania erklærer seg ute av nedgangstider. Sentralbyrået for statistikk (INE) kunne torsdag 28. november legge frem tall som bekrefter sentralbankens tidligere analyser for tredje kvartal. Bruttonasjonalprodukt har økt med 0,1 prosent. Den beskjedne veksten forklares med økt forbruk hos spanjolene og økning i investeringer i næringslivet.

Økt forbruk hos spanske husholdninger regnes som hovedårsaken til at Spania nå er tilbake i vekst etter to år med økonomisk nedgang. Beregningene fra INE viser at forbruket økte med 0,4 prosent fra andre til tredje kvartal i år. I tillegg har spanske firmaer økt sine investeringer med 0,2 prosent.

Gjennom krisen har positive tall fra spansk eksportindustri bidratt til å holde Spania unna enda større nedgang. Spansk eksport opplever fremdeles vekst i tredje kvartal, men ikke like sterk som månedene før. Kombinasjonen av økt forbruk og økte investeringer blant spanske firmaer utgjør nå en viktigere faktor til vekst enn eksportmarkedet.

De nye tallene bidrar til en begynnende optimisme hos spanjolene. Samtidig vet man at mye gjenstår før økonomien kan friskmeldes. Den spanske avisen El País setter fingeren på to forhold. Spania må klare målet om redusert offentlig underskudd i årene som kommer og viktigere enn det få ned arbeidsledigheten som fremdeles ligger på over 25 prosent.

 

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter