El País: Spanske banker åpner «lånekranen»

Publisert

Spanske banker gir langt flere boliglån enn før. Det viser tall fra statistikkbyrået INE for januar og februar. Samtidig fortsetter salget av eiendommer i Spania å øke. Landets nye finansminister Román Escolano er glad for økt finansiering i eiendomsmarkedet. Samtidig understreker han behovet for «måtehold» og «god oppførsel».

Spanske banker har åpnet kranene mer, skriver avisen El País. I løpet av årets to første måneder hadde bankene en økning i antall boliglån på henholdsvis 9,2 og 13,8 prosent sammenliknet med i fjor. Samtidig med tallene fra Instituto Nacional de Estadística (INE) har den spanske sentralbanken (Banco de España) kommet med en rapport som bekrefter utviklingen. I følge rapporten sitter lånene hos de spanske bankene løsere enn før, en utvikling man har sett over tid.

De postive tendensene i markedet skal ha fått spanske banker til å lette på kravene overfor forbrukere og godkjenne flere lånesøknader for boligkjøp samt å tilby bedre betingelser ved salg av eiendom. Det er konklusjonen i den spanske sentralbankens rapport fra slutten av april, basert på tall fra spanske banker fra første kvartal i år. Landets nye finansminister Román Escolano er glad for den økte finansieringen, men understreker samtidig behovet for «måtehold» og «god oppførsel».

At lånekranen nå åpnes gjelder imidlertid ikke alle aktører i markedet. Først og fremst er det vanlige forbrukere som har fått lettere tilgang til lån, mens selskaper og næringsvirksomhet fremdeles er underlagt strengere krav.

 

Klare endringer i bankenes lånepraksis

I januar i år mente Banco de España å se klare endringer i bankenes lånepraksis overfor forbrukere. Endringen ble begrunnet med økt konkurranse mellom bankene og bedre økonomiske utsikter spesielt innen eiendomsmarkedet.

Les også: Spanske boliglån sitter løsere enn før

I rapporten som kom i slutten av april begrunnes utviklingen med at etterspørselen etter kreditt har økt i Spania. Spanske familier er mer solvente enn før og derfor villige til å låne mer penger. Samtidig vet man at spansk økonomi er i vekst, at arbeidsledigheten går ned og at prognosene for de to neste årene tilsier fortsatt vekst.

Les også: Spanjolene bruker mer penger

 

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Og om du føler deg litt generøs, spander en kaffe på redaksjonen! ??? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter