Disiplinærsaker mot flyselskapenes håndbagasjeavgifter

Publisert

Forbrukerdepartementet i Spania har innledet flere disiplinærsaker mot såkalte lavprisselskaper som tar ekstra betalt for håndbagasje i tillegg til setereservasjoner for foresatte til mindreårige som vi være sikre på å få sitte ved siden av barna.

Disse lavprisselskapene, som Ryanair, Vueling, Easyjet, Volotea og Eurowings, tilbyr konkurransedyktige priser i sine reklamekampanjer. Disse prisene samsvarer imidlertid ikke med den endelige prisen forbrukeren betaler.

Det har pågått en etterforskning mot lavprisselskapene, som har en andel på 30 % av antall reisende. Forbrukerdepartementet har besluttet å innlede disiplinærsak mot flere lavprisselskaper som opererer i Spania.

Disse selskapene tar blant annet betalt for håndbagasje som medbringes i kabinen.

Undersøkelsen kommer etter at forbrukerorganisasjonen Facua har klaget inn Ryanair, Vueling, easyJet, Volotea og Eurowings.

Disiplinærsakene gjelder flyselskapenes gebyrer for håndbagasje (40 cm x 30 cm x 15 cm) i tillegg til et lite personlig tilbehør som en liten veske.

Det dreier seg også om tilleggskostnader som tradisjonelt er inkludert i grunnprisen, og som de fleste flyselskaper tar for å la et familiemedlem bestille sete ved siden av en mindreårig eller en funksjonshemmet person som trenger assistanse.

Flyselskapenes interesseorganisasjon ALA (Asociación de Líneas Aéreas) mener imidlertid at flyselskapene har rett til å ta ekstra betalt for tjenester. De er “helt lovlige” og i samsvar med EU-forordning 1008/2008, som fastslår flyselskapenes frihet til å fastsette priser.

ALA er bekymret for at flyselskapene kan bli ilagt bøter på mellom 10 001 euro og 1 million euro.

Facua hevder at ekstrakostnadene er i strid med lufttrafikkloven, som sier at transportøren, i dette tilfellet flyselskapet, er forpliktet til å transportere den reisendes håndbagasje gratis. Det finnes unntak, men de er knyttet til sikkerhet, vekt eller størrelse.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Flere relaterte nyheter