Den spanske økonomien er tilbake på samme nivå som før pandemien

Publisert

I løpet av årets første kvartal var den spanske økonomien endelig tilbake på nivået før pandemien, og den vokste mer enn tidligere anslått, viste offisielle tall fredag, noe som gir regjeringen vind i seilene før parlamentsvalget 23. juli.

Bruttonasjonalproduktet (BNP) økte med 0,6 % fra januar til mars, ifølge det nasjonale statistikkinstituttet (INE), som dermed oppjusterte veksten i første kvartal fra det foreløpige anslaget på 0,5 % fra april.

“Vi har gjenopprettet BNP-nivået fra før pandemien”, sa økonomiminister Nadia Calviño i en videohilsen [se Tweet nedenfor], og la til at veksten hadde tatt seg opp i første kvartal fordi spanske bedrifter hadde forbedret sin konkurranseevne.

Veksten ble drevet av en økning i eksporten på 5,7 % i første kvartal, etter et fall på 1 % i siste kvartal 2022, og en økning i bedriftsinvesteringene på 1,8 %.

Dette oppveide et fall i husholdningenes forbruk på 1,3 %, ettersom stigende priser fikk folk til å holde igjen på forbruket i eurosonens fjerde største økonomi.

Spania var det europeiske landet som ble hardest rammet av covid-19-pandemien, og BNP falt med 10,8 % i 2020 som følge av reiserestriksjonene som følge av covid-19, som rammet den viktige turistsektoren hardt.

Men en global oppgang i turismen har gjort at den spanske økonomien har klart å motstå nedgangen som følge av Russlands invasjon i Ukraina bedre enn de fleste av nabolandene.

Spanias BNP økte med 4,2 % i de tre første månedene av 2023 sammenlignet med året før, opp fra det tidligere anslaget på 3,8 %. Til sammenligning var euroområdet i teknisk resesjon i de to første kvartalene av 2023.

Den spanske sentralbanken oppjusterte mandag sin prognose for den økonomiske veksten i 2023 fra 1,6 % til 2,3 % etter at aktiviteten tok seg mer opp enn forventet i begynnelsen av året, med lavere energikostnader og flere turister.

Den sosialistiske statsministeren Pedro Sánchez gjør Spanias gode veksttall til en sentral del av valgkampen for å bli gjenvalgt ved valget 23. juli. Regjeringen har anslått en vekst på 2,1 % i år.

Sánchez utlyste valget etter at hans parti PSOE og koalisjonspartneren Podemos på venstresiden gjorde et katastrofalt valgresultat i lokal- og regionalvalgene 28. mai.

Meningsmålingene tyder på at det største opposisjonspartiet, det høyreorienterte Folkepartiet (PP), vil vinne valget, men trenger støtte fra den høyreekstreme Vox-gruppen for å danne et fungerende flertall i parlamentet.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...


Nyttig å vite:

Relevante nyheter