Cyberkriminalitet i Spania under Covid-19: Hvordan sikrer du deg?

Publisert

Spania var et av de landene som virkelig stengte ned da Covid-19-pandemien herjet på sitt verste. De ga sine innbyggere kun små tidsvinduer der de kunne gå ut og gjøre ærender. Dette medførte selvsagt at alle som satt inne tydde til internett for å få utført alt fra shopping til betaling av regninger.

Hele Spania, for ikke å snakke om verden, har beveget seg i større grad ut på nettet, og ikke alle disse har edle hensikter. I Spania økte cyberkriminaliteten med 300 %. Myndighetene forteller at de har 29 000 profesjonelle cybersikkerhetsarbeidere, men for å holde tritt med utviklingen trenger de faktisk hele 90 000 stykker.

Cyberkriminalitet angriper hele samfunnet

Cyberkriminalitet rammer ikke bare hver enkelt av oss. Selvfølgelig kan du oppleve at PC-en ikke virker, eller at kontoen din er hacket og pengene forsvunnet. Det er ingen som sier at dette ikke er forferdelige opplevelser, men enda verre er det når hele samfunnet angripes som helhet. I Spania opplever både myndigheter, bedrifter og organisasjoner at de blir hacket. De har til og med opplevd at sykehus må operere uten den teknikken de trenger.

Andre ting som kan skje er at hackerne stenger systemene til butikker og banker. Hva skjer da? Når du ikke lenger kan gå på web, bensinstasjonene ikke har drivstoff eller butikkene ikke kan ta imot betaling. Hva skal samfunnet gjøre da? Svaret er at vi alle kan gjøre noe sammen for å bidra til å bekjempe cyberkriminalitet.

Slik beskytter du deg mot cyberkriminalitet

Det første du kan gjøre er å sørge for at programvaren på datamaskinen din alltid er oppdatert. Det vil si at hver gang programvaren din gir beskjed om at det er en oppdatering på gang, må du installere denne oppdateringen.

Det er også lurt å investere i et antivirusprogram, slik at du har alle de brannmurene du trenger mellom deg og de kriminelle. Det neste steget kan være å benytte seg av VPN online. VPN står for virtuelt privat nettverk, og sørger for at det du gjør på nett ikke er så synlig. Det skjer fordi alt du gjør på nettet går via en tredjepart, og dermed blir det vanskelig for noen å stjele informasjonen din. VPN er altså en god beskyttelse.

Deretter må du sørge for å alltid benytte deg av sterke passord, som du ikke deler med andre. Andre viktige steg er selvfølgelig å ikke klikke på lenker som kommer til deg på SMS eller e-post uten at du er helt sikker på at dette er trygt. Dette gjelder ikke bare på jobb, men også privat. Cyberkriminelle sender ut både e-poster og SMS-er, og de lager falske nettsider der de kan fange opp privat informasjon om deg. Det å være oppmerksom, skeptisk og forsiktig er noe av det viktigste forsvarsverket mot cyberkriminalitet.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...


Nyttig å vite:

Relevante nyheter