«Året økonomien tar seg opp»

Publisert

2015 kommer til å bli året der spansk økonomi for alvor tar seg opp. Det mener landets statsminister Mariano Rajoy. Alle er imidlertid ikke like optimistiske som statsministeren. Så sent som i desember fikk han kritikk for å rosemale situasjonen og for å erklære krisetider for over mens millioner av mennesker står uten jobb. Likevel er det grunn til optimisme med en økonomi som har vært i vekst i over ett år og en forsiktig økende sysselsetning.

I sin nyttårsmelding 31. desember ønsker Spanias statsminister Mariano Rajoy folket et godt 2015 og takker de som i 2014 hjalp til i vanskelige tider. I følge de konservatives partileder er Spania ute av krisetider og vil «som alltid» fortsette med styrke fremover. Den spanske statsministeren har tidligere karakterisert 2014 som året der Spania «gjenvant kontroll» og 2015 som året der økonomien «for alvor tar seg opp». Samtidig får statsministeren kritikk for å formidle en overdreven optimisme og for å erklære krisetider for over, mens millioner av mennesker står uten jobb og sliter økonomisk.

Partido Popular har lenge forsøkt å selge budskapet om at de er det rette partiet til å styre landet også etter parlamentsvalget i slutten av 2015. Her er den økonomiske politikken regnet som partiets eneste argument. Senest i desember måtte imidlertid statsminister Rajoy gå ut i media og moderere sine uttalelser og anerkjenne at landets økonomiske oppgang ikke hadde nådd alle lag i samfunnet.

Statsministeren måtte erkjenne at mange fremdeles slet økonomisk etter flere år med nedgangstider og at mye arbeid gjenstod for å få landet på rett kjøl.

Les også: Utelukker ikke regjeringssamarbeid

Likevel er det grunn til optimisme for spanjolene. Spansk økonomi har vært i vekst i over ett år og sysselsetningen har i samme periode gått sakte men sikkert oppover. Nylig kunne landets sentralbank, Banco de España, vise til foreløpige beregninger som tilsa en kvartalsvis økonomisk vekst på 0,6 prosent i de tre siste månedene av 2014. Dersom tallene er riktige innebærer det landets bruttonasjonalprodukt i fjor økte med rundt to prosent.

Resultatene blir oppfattet som oppløftende. Samtidig advarer sentralbanken om usikkerheten knyttet til økonomien i det nye året, blant annet med hensyn til sysselsettingen. Det legges vekt på at arbeidsledigheten fremdeles er svært høy og at økonomien tross et år med økonomisk vekst fremdeles er i en sårbar fase.

Den positive utviklingen i spansk økonomi startet i tredje kvartal i 2013 etter mer enn to år med økonomisk nedgang. Tall fra oktober 2014 viser at landets bruttonasjonalprodukt på ett år har vokst med over en og en halv prosent. Det er den bratteste vekstkurven siden starten på finanskrisen i 2008. Landet opplever også en forsiktig bedring innen arbeidsmarkedet med ledighetstall som for første gang siden krisen er kommet under 24 prosent. Arbeidsledigheten var på sitt høyeste i mars i 2013 med hele 27,1 prosent. Tidligere beregninger fra regjeringen tilsier at forbruket og investeringer vil fortsette å øke i tiden fremover og gi en økonomisk vekst på minst to prosent i 2015.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...


Nyttig å vite:

Relevante nyheter