20% flere lånte til boligkjøp i Spania

Publisert

Nye tall viser at antall inngåtte lån til bolig i Spania økte med 20.4%. Tallene som ble lagt frem i slutten av desember gjelder for oktober måned og de viser at sammenliknet med året får økte antallet transaksjoner med over 20%. Dette er nok en indikator som viser den økende aktiviteten man lenge har sett i det spanske boligmarkedet.

Men sammenliknet med måneden før gikk antallet transaksjoner ned med 6.5% noe som må ses i sammenheng med rotet fra Spansk høyesterett om hvorvidt bankene eller kunden skal betale avgiften IAJD som pålegges ved opptak av lån til bolig.

Impuesto de Actos Juridicos Documentados er på 1- 1.5% av låntakers totale ansvar, altså summen av lånebeløp, renter, forsinkelsesrenter etc. Høyesterett kom med helt motsatte signaler over en periode, usikkerheten endte i november da Spanias statsminister Pedro Sanchéz gjorde kjent at hans regjering setter fast ved lov at bankene skal betale avgiften.

Det totale antallet boliglån for 2018 er enn bare et estimat selv om vi regner det for rimelig nøyaktig. Året endte på rundt 350.000 nye boliglån, noe som er langt unna toppåret i 2007 hvor spanske banker ga 1.2 millioner nye lån til bolig.

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Relevante nyheter