Zaragoza-bomberne pågrepet

Publisert

Fem personer er pågrepet for bombeeksplosjonen i katedralen Basílica de Nuestra Señora del Pilar i Zaragoza. De fem skal være av utenlandsk opprinnelse og ble pågrepet under en politiaksjon i Barcelona onsdag 13. november. De pågrepne er angivelig fra samme terroristgruppe som tidligere i år forsøkte å sprenge katedralen La Almudena i Madrid.

Bombeeksplosjonen i Zaragoza skjedde 2. oktober i år. Bomben (som bestod av eksplosiver festet til en gassbeholder) forårsaket materielle ødeleggelser, men ingen skal ha kommet til skade. Etter eksplosjonen skal de ansvarlige ha lagt ut en melding på internett der de betegnet katedralen som et symbol på fascismen. Katedralen bærer samme helgennavn som datoen for Spanias nasjonaldag 12. oktober. Den skal også ved flere anledninger ha blitt besøkt av tidligere diktator Francisco Franco og har fra årene etter borgerkrigen vært ansett som et symbol på spansk nasjonalisme.

I uttalelsen på internett blir det hevdet at gruppen ikke hadde til hensikt å ramme turister og at det derfor ble varslet om bomben før eksplosjonen. Dette er imidlertid ikke bekreftet.

Den 7. februar i år ble en liknende aksjon forsøkt gjennomført i La Catedral de La Almudena i Madrid. Politiet klarte imidlertid da å forhindre at bomben gikk av. Anarkistgruppen Comando Insurreccionalista Mateo Morral skal ha påtatt seg ansvaret, angivelig den samme gruppen som står bak bomben i Zaragoza. Gruppen er oppkalt etter den kjente spanske anarkisten Mateo Morral som stod bak attentatforsøket mot Kong Alfonso XIII og Victoria Eugenia i 1906.

De arresterte er fra Chile, Argentina og Italia. To av de pågrepne er tidligere dømt for liknende terrorhandlinger i hjemlandet Chile. Innenriksminister Jorge Fernández Díaz (PP) karakteriserer de arresterte som tilhørende en godt organisert «anarkistisk kommandogruppe» med sterke internasjonale forbindelser. Arrestasjonen tas til støtte for politiets antagelser om at Spania den siste tiden er blitt et tilholdssted for internasjonale anarkister.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Og om du føler deg litt generøs, spander en kaffe på redaksjonen! ??? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter