Zapatero lanserer omfattende økonomiske reformer

I sin tale om nasjonens tilstand den 12. mai, lanserte statsminister José Luis Rodríguez Zapatero et forslag til økonomiske reformer for å imøtekomme den økonomiske lavkonjunkturen. Reformplanen er langt mer omfattende enn tidligere ventet.

I sin tale om nasjonens tilstand den 12. mai, lanserte statsminister José Luis Rodríguez Zapatero et forslag til økonomiske reformer for å imøtekomme den økonomiske lavkonjunkturen. Reformplanen er langt mer omfattende enn tidligere ventet. Hovedtrekkene går ut på å skape en ny økonomisk vekst, som ikke skal være avhengig av den kriserammede spanske byggebransjen

Blant annet skal små og mellomstore bedrifter som opprettholder eller øker arbeidsstokken i forhold til 2008, få redusert skattenivået med 5 % i en treårs periode.  Definisjonen av små og mellomstore bedrifter i dette tilfellet er bedrifter med mindre enn 25 ansatte og som omsetter for mindre enn 5 millioner euro i året.

Andre tiltak er å innføre skattefradrag ved kjøp og leie av bolig, og subsidier ved bilkjøp, for å få fart i det stagnerte bil- og boligsalget. Dessuten skal det settes av flere midler til å bygge subsidierte boliger – la vivienda de protección oficial (VPO), samt andre tiltak som skal gjøre det lettere for unge spanjoler å komme seg inn på boligmarkedet.

To nye statlige fond til sammen pålydende 25.000 millioner euro er under planlegging. Et av fondene skal utarbeides i samarbeid med det spanske kredittinstituttet, og skal akkumulere 20.000 millioner euro i både statlig og privat kapital i løpet av 2010-2011. I tillegg vil det bli satt av 5.000 millioner euro til et fond fra statsbudsjettet for 2010.

Utdanningssystemet går også inn under Zapateros reformplan. I den forbindelse er det utarbeidet et forslag for å få de unge til å satse mer på utdannelse og bli lengre på skolebenken – Plan de Reducción del Abandono Escolar Temprano.  Dessuten skal alle spanske barn mellom 0 og 3 ha et førskoletilbud innen 2012.

 

Relaterte saker