Viste gigantbilder av Franco og Hitler

Publisert

Guadamur kommune i Toledo er i hardt vær etter å ha vist bilder av Franco, Hitler og SS-sjef Himmler på byens slott Castillo de Guadamur. Bildene som ble projisert i stort format på festningsveggen skal ha inngått i en dokumentar der Franco ble hedret og omtalt som en dyktig og erfaren forhandler i møtet med Hitler og Nazi-Tyskland. Kommuneledelsen i Guadamur skal på forhånd ikke ha hatt kjennskap til bildematerialet i dokumentaren, men påtar seg likevel ansvaret og har bedt om unnskyldning til alle som må ha følt seg støtt av bildene.

I følge kommuen i Guadamur skulle dokumentaren med de kontroversielle bildene handle om gullskatten Tesoro de Guarrazar som Spania fikk tilbake fra Frankrike under Andre verdenskrig. Et fotografi av Frankrikes tidligere president Charles de Gaulle ble i den forbindelse også vist, sammen med Franco, Hitler og Himmler.

Publikum skal også ha blitt vist en svarthvittfilm fra møtet mellom Spanias diktator Francisco Franco og Adolf Hitler i den franske byen Hendaya i oktober 1940. Her blir den avdøde diktatoren omtalt som en dyktig og erfaren forhandler som klarte å sikre Spania nøytralitet under Andre verdenskrig og forhindre angrep fra Nazi-Tyskland.

Franco får blant annet æren for at Frankrike under tysk okkupasjon i 1941 leverte tilbake til Spania det de hadde av gjenstander fra Guarrazar-skatten.   

Bildene har skapt sterke reaksjoner i sosiale medier og skal ha kommet som et sjokk på mange av de oppmøtte under arrangementet, inkludert byens ordfører Sagrario Gutiérrez (Partido Popular).

Ordfører Gutiérrez hevder overfor spansk media at hun på forhånd ikke hadde kjennskap til det visuelle i dokumentaren. Kommunen har etter hendelsen som fant sted lørdag 14. mai bedt om unnskyldning til alle som må ha følte seg støtt av bildene.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Flere relaterte nyheter