Vise-statsminister «Fundamentalt å avskaffe monarkiet»

Publisert

Leder av «Podemos» og Spanias vise-statsminister, Pablo Iglesias, sier det er en fundamental oppgave for partiet å avskaffe det spanske monarkiet og gjeninnføre republikk i Spania.

Helt siden eks-kongen valgte å i praksis «rømme landet» har Spanias statsminister nektet å ville ta opp tema mens hans koalisjonspartner i Podemos nå programfester en avskaffelse av monarket for å «forsterke det spanske demokratiet» som Iglesias selv formulerte dette.

Pablo Iglesias peker på absurditeten av at man i et demokrati velger statsoverhode basert på arv.

Temaet har blitt mer aktuelt i Spania etter at landets nå abdiserte konge Juan Carlos I – valgte å offisielt forlate Spania til fordel for Emiratene etter nok en skandale. Juan Carlos var den spanske statens overhode gjennom hele transisjonen til demokrati, Spanias inngang i EU og den økonomiske veksten som i dag har gjort Spania til en av EUs største økonomier. At han offentlig velger å forlate landet har ført nok et hardt slag mot det spanske kongehuset.

Militærkupp mot republikken

Landet var en republikk frem til militærkuppet, ledet av nasjonalister støttet av militære og den katolske kirken. Dette førte Spania inn i den blodige borgerkrigen og militærkuppet førte frem. Republikken ble avskaffet, General Franco ble landets diktator og Europas siste facist-diktator frem til hans død i 1975.

Militærkupp: På bildet ser vi diktatoren Franco sammen med en ung kong Juan Carlos I.
En ung kronprins Juan Carlos, her avbildet med Europas siste facist-diktator General Franco. Den unge Juan Carlos var med på låne “glamour” og kredibilitet til Francos regime som til slutt plasserte ham på tronen hans forfedre mistet da Spania i det forrige århundre ble republikk.

Juan Carlos: fra eksil og tilbake i eksil

Franco brukte de siste årene til å forberede gjenopprettingen av monarkiet. Mannen som ble kong Juan Carlos I av Spania hadde levd i eksil i Italia mens han over flere år ble «opplært og utdannet» til å bli spansk og en fremtidig konge. Den ungen kronprinsen var ikke kjent for sitt intellekt. Den siste fasen skjedde dette i Portugal så han kunne være nærmere Francos folk uten å tråkke på spansk territorie.

100 millioner «rett i lomma»

På sikt gikk dette ikke så bra, et utall antall skandaler førte til at Juan Carlos abdiserer i 2014. Det setter derimot ingen stopper for skandalene, i det saken om 100 millioner Euro fra Saudi Arabia igjen dukker opp på forsidene går Juan Carlos tilbake der han startet sitt liv, i eksil fra Spania. Denne gangen er det i Midt-Østen han finner sitt bosted.

Les også:

Profil Juan Carlos av Spania

Kuppforsøket i 1981- Var kongen med på planen?

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...






Nyttig å vite:

Relevante nyheter