Kong Juan Carlos abdiserer

Publisert

Det var statsministeren, Mariano Rajoy, som kunngjorde kongens avgjørelse om å abdisere. Kong Juan Carlos selv er ventet å tale til nasjonen i løpet av de nærmeste timene. Monarken har lidd av svekket helse og en rekke skandaler de siste årene, noe som har svekket oppslutningen om monarkiet og kongen betraktelig.

Det var statsministeren, Mariano Rajoy, som kunngjorde kongens avgjørelse om å abdisere. Kong Juan Carlos selv er ventet å tale nasjonen i løpet av de nærmeste timene. Monarken har lidd av svekket helse og en rekke skandaler de siste årene, noe som har svekket oppslutningen om monarkiet og kongen betraktelig.

Takk fra statsministeren

“Hans Majestet Kong Juan Carlos har akkurat kommunisert sin beslutning om å abdisere,”kunne Rajoy fortelle direkte på spansk tv. ”Jeg håper at i en svært kort tid prinsen av Asturias kan bli utnevnt som konge,” la statsministeren til. Rajoy roste også arbeidet til kong Juan Carlos som “en utrettelig forkjemper for våre interesser ” og håper abdikasjonsprosessen vil gå for seg “i en kontekst av institusjonell stabilitet som beviser modenheten til det spanske demokratiet.”

Rajoy har kalt inn til et ekstraordinært statsrådmøte for å behandle abdiseringen til kong Juan Carlos.

Fallende oppslutning om skandalekongen

Siden 2011 har meningsmålingene gjennomført av INE, det nasjonale statistikkbyrået, gitt monarkiet strykkarakter. Kilder nær kongen sier at årsaken til at Juan Carlos går av akkurat nå er for å redde monarkiet etter det nye politiske klimaet i Spania etter EU-valget den 25.juni. Mange mener det spanske to-partisystemet med konservative Partido Popular og sosialistpartiet PSOE nå står for fall. Det har nettopp vært disse to partiene som har fungert som garantistene for det spanske monarkiet.

Oppslutningen om monarkiet i Spania har de siste årene gått drastisk ned. Spesielt etter kongens famøse fallulykke mens han var på elefantjakt i Botswana mens den økonomiske krisen stod på som verst i Spania sammen med sin mangeårige elskerinne Corinne zu Sayn-Wittgenstein, og, ikke minst, på grunn av den pågående straffeprosessen mot prinsesse Cristina’s ektemann Inaki Urdangarin – som er anklaget for en rekke tilfeller av hvitvasking og urettmessig tildeling av offentlige midler har. Mange spanjoler mener dessuten at prinsessen var delaktig i ektefellens lange rekke med forbrytelser men at hun har sluppet unna anklagebenken på grunn av sin far.

Varsler demonstrasjoner

Motstandere av monarkiet har varslet demonstrasjoner over hele landet i kveld klokken 20:00. I hele 43 spanske byer, i tillegg til Paris, Brussels og Berlin, vil demonstranter kreve at det arrangeres en folkeavstemming om landets fremtidige styreform.

 

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Flere relaterte nyheter