Ville stjele Spanias «hellige ku»

Publisert

To menn forsøkte i 2007 å stjele en av de berømte spanske Osborne-oksene. De to ble tatt på fersk gjerning, i ferd med å demonterte oksen som står i utkanten av Santa Pola i Alicante. Nå er saken kommet opp for retten med påstand om fem måneders fengsel og bøter for flere tusen euro. Den gamle brandyreklamen skulle egentlig fjernes etter en ny lov i 1988, men fikk mange steder lov til å stå fordi den ble ansett som dekorativ og som et nasjonalt symbol på Spania. Oksen er satt sammen av metallplater som de to ville ta med seg og selge til en skraphandler.

De to plakattyvene står nå tiltalt for å ha forsøkt å stjele fra den spanske kulturarven Toro de Osborne. Oksen er nemlig erklært verneverdig, stemplet som Bien de Interés Cultural (BIC). Den gamle reklameplakaten for Brandy de Jerez av merket Osborne ble introdusert langs spanske veier i 1958, ofte plassert majestetisk på toppen av en høyde der den kunne sees på flere kilometers avstand. I dag finnes det rundt 90 eksemplarer igjen. De fleste av plakatene er som den i Santa Pola nærmere 14 meter høy og veier rundt fire tonn.

Opp gjennom årene er det skjedd en rekke protester og hærverk mot plakatene. Oksen blir av mange ansett som et symbol på spansk nasjonalisme, assosiert med tyrefekting og det som hører til og har derfor vært ønsket fjernet mange steder. I Catalonia som tradisjonelt har hatt en sterk opposisjon mot spansk nasjonalisme finnes det ingen Osborne-okser. Den eneste de hadde skal ha blitt fjernet i 1998.

Motivet for å ta ned oksen utenfor Santa Pola i 2007 var imidlertid ikke politisk. I rettssaken som er ventet å komme opp til våren risikerer de to tiltalte fem måneders fengsel og bøter på over fire tusen euro. Tyveriet skal ha blitt oppdaget av en politimann i sivil som kjørte forbi da de to var i gang med å laste metallplatene inn i en varebil.

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter