Vil solformørkelsen gi strømbrudd?

Publisert

Vil solformørkelsen fredag 20. mars gå utover strømforsyningen i Spania? Det er spørsmålet forbrukere har vært opptatt av de siste dagene. Grunnet klimaet som er et av de mest solrike i Europa har Spania i flere år ligget på topp i verden når det gjelder utnyttelse av solenergi, en produksjon som dekker rundt fem prosent av landets strømforbruk. Svaret på spørsmålet er imidlertid nei. I følge landets organisasjon for energiproduksjon (Unesa) vil solformørkelsen kunne påvirke produksjonen en kort stund, men sikkerhetssystemene er såpass godt utviklet at det ikke vil få konsekvenser for strømforsyningen.

En representant for Asociación Española de la Industria Eléctrica (Unesa) sier til avisen El País at solformørkelsen fredag 20. mars ikke innebærer «noe form for problem» når det gjelder landets distribusjon av strøm. Strømforsyningen vil hele veien ligge på nær hundre prosent og det anses som svært usannsynlig at forbrukerne vil merke noe. Solformørkelsen vil imidlertid påvirke nivået på strømproduksjonen, noe man har tatt høyde for. Også mange andre land i Europa som baserer deler av strømforsyningen på solenergi skal ha forberedt seg spesielt til fenomenet.

Solformørkelsen vil for Spanias del kun være delvis. Lenger nord i Europa på steder som Færøyene og Svalbard vil man imidlertid oppleve full solformørkelse. På fastlandet i Norge kommer man også nær total formørkelse, noe man ikke har opplevd siden 1954. Effekten vil være på mellom 90 og 95 prosent for hele landet, størst i nord. I Spania vil solformørkelsen kunne sees mellom klokken 9:00 og 11:30.

Foto: Solformørkelse, Neal Herbert.

 

 

 

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...


Flere relaterte nyheter

Nyttig å vite: