Vil ikke fjerne «500-lappen»

Publisert

EUs sentralbanksjef Mario Draghi sier nei til å fjerne 500-seddelen. Flere spanske politikere har foreslått å ta bort den høyeste av eurosedlene som ledd i kampen mot skatteunndragelse og hvitvasking av penger. Draghi innrømmer muligheten for at seddelen kan bli brukt til økonomisk kriminalitet, men mener en eventuell fjerning ikke vil ha noen hensikt og dessuten er kostbar.

Forslaget om å fjerne seddelen ble lagt frem for sentralbanken etter at Spanias opposisjonsleder Alfredo Pérez Rubalcaba (PSOE) tidligere år snakket om muligheten for en slik løsning. Den spanske opposisjonslederen mente seddelen sjelden ble brukt av folk og at det også var uklart hvor viktig den var som betalingsmiddel (offisielt).

Sentralbanksjef Draghi mener imidlertid at seddelen, som tilsvarer rundt 4000 norske kroner, har en legitim funksjon. Foruten å være et viktig verdipapir brukes 500-euroen ved kjøp og salg av varer og tjenester og som alternativ pengeplassering i spesielle situasjoner både innenfor og utenfor eurosonen, sier han. Draghi gjør oppmerksom på at høye sedler heller ikke er spesielt for eurosonen og viser blant annet til USA som har 100 dollarsedler i stort omløp. Han påpeker også at seks av landene i eurosonen (Østerrike, Belgia, Tyskland, Italia, Luxemburg og Holland) hadde sedler i størrelsesordenen 200 til 500 euro før felles mynter og sedler ble innført i januar 2002.

Spanias svarte økonomi ble tidligere i år anslått til å ligge på rundt 20 prosent av bruttonasjonalprodukt, i underkant av 200 milliarder euro. Landets finansminister Luis de Guindos har gitt uttrykk for støtte til forslaget fra PSOE om å fjerne 500-seddelen og sagt at man må gjøre det man kan for å bekjempe skatteunndragelse. Uttalelsen fikk ekstra oppmerksomhet da finansministeren la til at han heller aldri hadde sett en 500-seddel. Eurosedlene finnes i valørene 5, 10, 20, 50, 100, 200 og 500. I Norge er til sammenlikning den høyeste seddelen 1000-kroner.

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Og om du føler deg litt generøs, spander en kaffe på redaksjonen! ??? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter