Vil ha priskontroll på utleie av bolig

Publisert

Fire av Spanias seks autonome regioner som har «pressområder» ønsker seg et nytt loververk som lar dem gripe inn i boligmarkedet for utleie.

Valencia-regionen, Kanariøyene, Balearene og Katalonia er alle ledet av PSOE-presidenter med unntak av Katalonia som er helt uten president for øyeblikket. I Andalucia og i Madrid, som er ledet av Partido Popular, ønsker man å dempe høye leiepriser på andre måter.

Representanter for de fire ber regjeringen om å legge inn mekanismer for å offentlig inngripelse i leiemarkedet i en fremtidig lov om bolig, «ley de vivienda».

Finanskrise og populisme

Spania har over mange år sett økende boligpriser samtidig som lavtlønnede og ufaglærtes lønninger i liten grad har gått opp. Spesielt stort har presset vært i de store byene og flere turistområder noe som har presset frem en debatt om regulering av utleieprisene.

Det nye venstrepopulistiske partiet PODEMOS har vært med på å dra det spanske «arbeiderpartiet», PSOE, mot ytterste venstre i denne debatten, da mange unge har forkastet PSOE til fordel for PODEMOS i tidligere valg.

Forholdet mellom PSOE og PODEMOS har blitt så giftig at leder i Podemos, den veltalende og karismatiske Pablo Iglesias, nå er ute av regjeringen, men fortsatt Spanias visepresident nummer to. Han satser på en karriere som regional-politiker i Madrid hvor han stiller til valg som president for regionen.

Vil incentivere utleiere til å leie ut billigere

De to partiene har hatt en svært vanskelig tid sammen i regjeringskoalisjon. PSOE har forsøkt å dempe på problemet med å lansere ideen om et system hvor staten skal kompensere utleiere som setter ned leia. Og økonomiske incentiver for å leie ut til de mellom 18 og 35 år.

Det spanske arbeidsmarkedet er regulert på en måte som gir sterk beskyttelse for eldre arbeidstakere med mange års ansenitet mens unge er de som først mister jobben når bedrifter må stramme inn. En faktor som bidrar til spanske unges dårlige økonomi og vanskeligheter med å skaffe seg egen bolig.

Politikerne ødeligger Spanias rykte

Aktører i bransjen peker på snakk om priskontroll og husokkupanter som faktorer som alvorlig «skitner til» ryktet til det spanske boligmarkedet.

Sistemann ut med et slikt utspill er Vicenç Hernández, president for eiendomsmegler-forbundet i Katalonia og direktør for Tecnotramit. Han sier dette ødelegger for Spanias rykte og bremser opp utlendingers investeringer i landets ellers attraktive boligmarkedet.

Norsk Helsebedrift søker helsesekretærer på hel-, og deltid!

Jobb fra hjemmekontor i Spania! Bor du i Alicante området, gjerne Torrevieja og ønsker å jobbe fra Spania fra hjemmekontor mot norske pasienter via nett på telefon og data, er...

Selge spaniaboligen din UTEN å reise til Spania?

Hele pakken hos LNDINBOLIG En del av våre kunder som vil selge boligen sin hverken kan eller ønsker å reise til Spania for å avvikle eierforholdet.Det kan være, tidsklemme, arveoppgjør,...

Relevante nyheter