Vil ha mindretallsregjering

Publisert

Statsminister Mariano Rajoy og det konservative Partido Popular vil forsøke å danne mindretallsregjering i Spania. Etter valget 26. juni er regjeringspartiet fremdeles størst, men har gått kraftig tilbake og tapt flertallet de hadde etter valget i 2011. Skal Rajoy beholde makten, er han derfor avhengig av støtte fra de andre partiene i Kongressen. Etter flere runder med samtaler ser det ut til at sentrum-høyrepartiet Ciudadanos vil avstå fra å stemme imot en eventuell investitur. Det er imidlertid ikke nok til å danne regjering. Rajoy er også avhengig av hjelp fra andre partier.

På tross av at det igjen ser mørkt ut for Rajoy, har partiet hans allerede vunnet en symbolsk viktig seier. Tirsdag 19. juli var det valg av presidentskap i Kongressen. Partiets Ana Pastor (i dag utviklings- og samferdselsminister) ble valgt til president med støtte fra nettopp Ciudadanos.

Partido Popular fikk 33 prosent av stemmene i valget 26. juni, fem prosent mer enn de hadde etter første valg 20. desember 2015. Partiet har med andre ord styrket sin posisjon i Kongressen siden forrige runde med forhandlinger. Likevel er PP som sist avhengig av støtte fra de andre partiene i Kongressen.

Så langt har statsminister Mariano Rajoy bare oppnådd delvis støtte fra ett parti, sentrum-høyrepartiet Ciudadanos. Partiets leder Albert Rivera sa nei til Rajoy ved forrige valg. Nå har han og resten av Ciudadanos delvis snudd og gått med på å stemme blankt ved en eventuell investitur. Det er imidlertid ikke nok til å danne regjering.

I tillegg til en eventuell avståelse fra Ciudadanos, trenger nemlig regjeringspartiet at minst ett av de andre store partiene PSOE og Unidos Podemos også er villige til å avstå. En slik garanti har den fungerende statsministeren foreløpig ikke fått.

Dersom Rajoy ikke oppnår den støtten partiet hans trenger, vil trolig arbeiderpartiet PSOE og sosialdemokratene i Unidos Podemos gå i forhandlinger. Det er imidlertid usikkert om de to partiene kan bli enige. PSOE-leder Pedro Sánchez og Podemos-leder Pablo Iglesias fant ikke tonen etter forrige valg. Partilederne har etter det antydet en viss vilje til å forhandle, men uten å konkretisere et samarbeid.

Skulle ingen av partiene bli enige om regjering, vil det igjen gå mot et nytt parlamentsvalg – det tredje på ett år. Datoen for et eventuelt nyvalg er satt til 27. november.

Les også: Nyvalg ga få endringer

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter