Vil ha Benidorm som UNESCO-arv

Publisert

Benidorms ønske om status som offisiell turistby ble nylig avvist av nasjonalforsamlingen i Madrid. Det stopper ikke den populære feriebyen fra å søke UNESCO om plass på verdens natur- og kulturarvliste. Prosjektet er med fullt alvor lansert av ordfører Agustín Navarro (PSOE) som vil ha de andre partiene i kommunen med på ideen. I følge ordføreren har feriebyen Benidorm en «eksepsjonell universal verdi» som bør beskyttes.

PSOEs kommuneledelse i Benidorm skal lenge ha hatt et ønske om å endre byens «image». Å søke UNESCO om status som verdensarvsted er imidlertid en ny tanke. Nylig ble det holdt pressekonferanse der forslaget ble presentert. I følge ordfører Agustín Navarro var fokuset først rettet mot de små tingene ved byen. Men gjennom disse, kom man frem til den «store ideen». Perspektivet ble endret og kommunen fikk øynene opp for at den moderne feriebyen Benidorm i sin helhet har en egenverdi. I følge ordføreren handler det om «å beskytte det som er oppnådd over flere tiår, verdsette det og gi det verdighet».

Tanken om at Benidorm skulle søke om den gjeve statusen skal ordføreren ha fått i samtaler med en av byens beskyttere, sosiologen Mario Gaviria, skriver lokalavisen La Marina Plaza. Under et møte i november kom man frem til at byen har en «eksepsjonell universal verdi» som bør beskyttes. Byen oppfyller i følge initiativtagerne flere av de alternative kravene som UNESCO stiller.

Blant kvalitetene som gjør Benidorm spesiell nevnes blant annet at byen er den eneste sydvendte på Costa Blanca og derfor har flere timer sol enn andre steder. Naturparken Sierra Helada er med på å gjøre stedet spesielt og skaper sammen med de andre fjellformasjonene i området det som omtales som et unikt «mikroklima». Det hevdes også at byens strender er blant de ti beste i verden.

Skal man tro prosjektet står Benidorm også for en bærekraftig byutvikling. Byen skårer som feriested høyt på velferd med tilbud om ferie til millioner av turister fra både Spania og utlandet. Benidorm er ikke spesielt eksklusivt. I stedet har man lagt vekt på at kvalitet skal stå i forhold til pris med sol og bading til så mange mennesker som mulig.

Over tusen steder, monumenter og bygninger står fra før på UNESCOs verdensarvliste, men bare 31 byer skal alene ha fått den prestisjefulle statusen. Tradisjonelt har det handlet om eldre byer med ærverdige bygg og kulturminner, noe som ikke gjelder for Benidorm. UNESCO skal imidlertid de senere årene ha ønsket å inkludere eksempler på moderne byer fra midten av det tyvende århundre. Det har motivert kommuneledelsen til å gå videre med prosjektet.

Veien frem til en status som verdensarvsted er imidlertid lang. Først må kommunens partier bli enige om at de virkelig vil gå inn for forslaget. Deretter må man søke sentrale myndigheter i Madrid om å komme med på Spanias offisielle liste over potensielle kandidater til tittelen. Til slutt må en søknad ferdigstilles og legges frem for UNESCO i Paris. Hele prosessen er beregnet å ta mellom 3 og 6 år.

Les også: Benidorm ingen offisiell turistby

 

 

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Flere relaterte nyheter