Vil forby pipekonserter

Publisert

Regjeringspartiet Partido Popular vil ha slutt på at fotballsupportere piper under den spanske nasjonalsangen. Utspillet kommer etter at tilhengere fra Barcelona og Athletic de Bilbao lagde pipekonsert før cupfinalen lørdag 30. mai. PPs visesekretær Carlos Floriano betegner det som skjedde som «et angrep på symboler som representerer alle» og som av den grunn «ikke bør beskyttes av ytringsfriheten». Partiet vurderer nå å innføre strengere lover for å forby denne typen handlinger.

Hvordan Partido Popular tenker å hindre tusenvis av fotballfans i å pipe under nasjonalsangen er foreløpig uklart. Visesekretær Carlos Floriano mener imidlertid at noe må gjøres og viser til cupfinalen lørdag 30. mai der baskiske og katalanske supportere lagde pipekonsert med spanskekongen Felipe VI tilstede. I følge visesekretæren er slike handlinger en «trussel mot alle», en handling som «ikke fortjener å vernes av ytringsfriheten» og som «ikke må gjentas». Partiet vil nå vurdere en ny lov der pipingen forbys.

Det er heller ikke første gang det konservative Partido Popular kommer med slike utspill. Foran cupfinalen i 2012 hevdet daværende regionspresident i Madrid, Esperanza Aguirre (PP), at fotballkampen ville bli stoppet dersom det ble pepet under nasjonalsangen. Også da var det Barcelona og Athletic de Bilbao som spilte, to lag som kommer fra regioner der det tradisjonelt har vært motstand mot nasjonalstaten og monarkiet. Aguirre, i dag ordførerkandidat i Madrid, fikk den gang kritikk for å bruke et sportsarrangement til å fremme en politisk sak. Selv mente hun at hun bare reagerte på et lovbrudd og henviste til at det å vanære nasjonale symboler var en straffbar handling.

Årets finale i Copa del Rey (Kongecupen) ble spilt på Camp Nou i den katalanske hovedstaden Barcelona. Hjemmelaget vant kampen 3-1 og er dermed både vinner av ligaen og den spanske cupen.

Les også:

Vil sensurere omtale av korrupte politikere

Ytringsfriheten truet i Spania

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter