Uværet som herjet i Alicante, Valencia, Murcia og Almeria er verste man har registert på 140 år. Minst seks er døde og over 300.000 hektar åkre er ødelagt.
Ximo Puig, president for Valencia-regionen, ber nå om en egen «Marshall-plan» for å gjenoppbygge de raserte områdene. Leder for Murcia-regionen vil ha sine skadede områder erklært som katastrofe-områder så det blir enklere å få økonomisk støtte fra staten.
Store mengder nedbør førte til overflommede elver. Biler og folk ble ført med massene og estimater anslår at minst 300.000 hektar jordbruksland har fått store skader.
Høyere temperaturer siste årene har ført til mere tørke. Når jorden er tørr blir den hard og mangelen på voksende planter som mykner opp jorden med sine røtter gjør at vannet ikke trenger ned i grunnen når høststormene kommer.
Hver høst kommer «Gota fria»
Værfenomenet kommer hver høst. ”Gota fria” – er ett regelmessig regnværet som oppstår mot slutten av sommeren når lufttemperaturen synker mens havet fortsatt er relativt varmt. Over flere år har fenomenet økt i takt med at globale temperaturer øker som følge av menneskeskapte klimaendringer. Ti år tilbake sprev SpaniaPosten om hvordan sesongens «Gota Fria» den gangen var «værste regnvær på 12 år».
Det er ikke bare “Gota Fria” som skaper historiske ødeleggelser når klimaet endres. Våren 2019 så man et uvær som passerte Torrevieja som i følge meteorologer er det verste man har sett på 73 år.
Stor tilflytting til kystnære områder har gjort byer langs store deler av Middelhavet ekstre sårbre. Elveleier som bare unntaksvis har vann har blitt bygget over. Noe som fører til at store vannmengder ikke har noen steder å gå når regnet først kommer. Ofte korrupte ordførere har prioritert kortsiktig fortjeneste fremfor bærekraft. I La Cala (Benidorm) har ansatte på rådhuset blitt stilt til ansvar etter at ett ektepar ble ført med regnmassene og druket da vannet flommet over markedet. Kommunen hadde gitt tillatelse til å holde markdet i det som er ett gammelt elveleie hvor kommunen nå har anlagt vei.