Verdens største nettbaserte mat-leksikon

Publisert

“Noe koker på internett» heter det på websiden til BulliPedia, verdens største nettbaserte leksikon om mat og kjøkken. Bak prosjektet står den spansk-katalanske mesterkokken Ferran Adrià, kjent fra gourmetrestauranten El Bulli på Costa Brava. Restauranten er nedlagt, men kunnskapen om matlaging har Adrià tatt med seg videre i flere innovative prosjekter. Ett av dem er det nye leksikonet, et arbeid som startet i 2012 og som lanseres «snart» skal man tro nettsiden.

BulliPedia vil bli et interaktivt nettleksikon, tenkt som et verktøy for matlaging der det er samlet, registrert og ordnet kunnskap om mat og matlagingens historie i den vestlige verden. I følge initiativtager og prosjektleder Ferran Adrià ble ideen til under arbeidet med kokeboken El Bulli 2005-2011, et syvbinds verk med oppskrifter fra den berømte restauranten.

Under en presentasjon av prosjektet i Madrid sier Adrià at teamet ønsket å analysere hva matlaging egentlig er, en jobb som kanskje kan virke enkel jobb, sier han, men som ikke er det. Han viser til at det finnes masse kategorier av produkter, råvarer, verktøy og teknikker og er overbevist om at mer kunnskap om kokkekunsten og dens historie vil endre vår måte å lage mat på.

Et team på 70 mennesker jobber på prosjektet. Til arbeidet har man benyttet bøker som går helt tilbake til 1200-tallet, vært i kontakt med eksperter på forskjellige områder og samarbeidet med universiteter for å samle inn så mye relevant informasjon som mulig. Fra og med 15. februar inviteres også publikum til å komme med innspill til prosjektet. Leksikonet vil bli tilgjengelig både på internett og som applikasjonsprogram til nettbrett.

Foto: Ferran Adriàs oliven i flytende form, David Monniaux.

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Og om du føler deg litt generøs, spander en kaffe på redaksjonen! ??? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter