14.2 C
Alicante
30.4 C
Málaga
17.9 C
Las Palmas de Gran Canaria

Vatikanet «tillater» flyttingen av Franco

Vatikanstaten skal ha sagt ja til flyttingen av Francos grav fra kirken ved borgerkrigsmonumentet Valle de Los Caídos utenfor Madrid. I et brev til Spanias regjering bekrefter Den katolske kirkes øverste ledelse at de ikke vil motsette seg flyttingen. Dermed er et av de siste hinder ute av veien i den pågående prosessen for å få fjernet diktatoren fra monumentet.

Regjeringen til det spanske arbeiderpartiet PSOE har siden de tok over makten for der konservative Partido Popular i juni i fjor presset på for å få flyttet graven til Spanias tidligere diktator Francisco Franco. Forslaget som er vedtatt i Kongressen har imidlertid møtt motstand fra forskjellige hold i Spania, herunder Francos familie. Diktatorens barnebarn har presentert innsigelser gjennom det spanske rettsapparatet. Det samme har foreningen for bevaring av Francos minne (Fundación Francisco Franco).

Alle anker mot vedtaket om flytting av graven er imidlertid blitt avvist. At diktatoren skal flyttes fra det nasjonale monumentet over falne etter borgerkrigen i Spania virker med andre ord mer sikkert enn noensinne.

Sist ut til å støtte flyttingen er Den katolske kirkes hovedsete i Roma. Statssekretær i Vatikanet Pietro Parolin skal ha sendt et brev til Spanias visestatsminister Carmen Calvo (PSOE) der han garanterer at Den hellige stol støtter flyttingen. Det gjelder selv om graven ligger på hellig grunn og må brytes opp av kirkegulvet i basilikaen ved Valle de los Caídos. Så tydelig skal støtten være at den spanske regjeringen også skal ha fått garantier om at Vatikanet selv vil påse at abbeden for kirken ved monumentet i Valle de los Caídos ikke motsetter seg beslutningen.

Hvor man skal gjøre av levningene etter den avdøde diktatoren er imidlertid mer usikkert. Regjeringen har villet respektere Franco-familiens ønsker og la dem få avgjøre hvor det nye gravstedet skal være.

Francos barnebarn har imidlertid gått lenger i sine ønsker enn det PSOE-regjeringen hadde forestilt seg. Da selve domkirken i Madrid (Almudena-katedralen) ble foreslått, en av de mest sentrale konstruksjonene i den spanske hovedstaden, måtte regjeringen sette foten ned.

Forslaget ble ikke uventet avvist. Foruten den opplagte disharmonien den prominente plasseringen ville innebære for de fleste spanjoler, fryktet man at diktatorens grav ville fungere som et trekkplaster for spanske nasjonalister og neo-fascister fra rundt omkring Europa.

Franco-graven
Den tidligere diktatoren ligger gravlagt ved monumentet Valle de los Caídos (De falnes dal) like utenfor Madrid. Monumentet er tenkt som et nasjonalt minnesmerke over de falne i Den spanske borgerkrigen (1936-1939). Allerede i 2011 konkluderte en offentlig oppnevnt kommisjon med at graven måtte flyttes. Begrunnelsen var at dersom Valle de los Caídos skulle være et felles minnesmerke over alle som hadde falt i borgerkrigen, kunne ikke lederen for den ene siden i konflikten ligge gravlagt på hedersplass ved monumentet.

Foto: Vatikanet skal ha sendt et brev Spanias visestatsminister Carmen Calvo der det fremgår at Den hellige stol støtter flyttingen av Franco fra krigsmonumentet Valle de los Caídos utenfor Madrid. Fordi graven befinner seg i kirkegulvet i basilikaen ved monumentet har spørsmålet om Vatikanets godkjennelse kommet opp (Palace of the Governorate of Vatican City State).

Relaterte saker

- Advertisement -