Høye temperaturer er klart farligst for personer over 80 år, mens kvinner rammes i større grad enn menn.
Tiltakene som er iverksatt de siste 20 årene, gjør imidlertid at dødstallene er mye lavere enn de kunne ha vært.
I fjor døde 8 352 mennesker i Spania på grunn av varmen. De fleste dødsfallene skjedde i sommermånedene, ifølge en studie fra det Barcelona-baserte Institute for Global Health (ISGlobal), som har sett på 35 forskjellige land.
Rapporten teller ikke bare dødsfall som kan knyttes direkte til varmen, som heteslag eller ekstrem dehydrering. Den omfatter også statistikk over sykdommer som utløses eller forverres av stigende temperaturer. Mange av tilfellene dreier seg om eldre mennesker med kroniske sykdommer som dør raskere på grunn av høy varme.
Les også: Fem tips for å trives i den spanske sommervarmen
Ifølge studien inntreffer 99 % av disse tilfellene mellom 29. mai og 1. oktober, en tid på året som blir varmere og varmere i takt med klimaendringene. I 2023 døde 4760 mennesker under hetebølgene i midten av juli og slutten av august alene, 57 % av det totale antallet.
Tallene viser også at den varmerelaterte dødeligheten er 55 % høyere blant kvinner enn menn, og at personer over 80 år har høyest risiko for å dø når det blir varmere.
Forskjellige regioner
Det er også noen forskjeller avhengig av hvor du bor i landet. I Spania som helhet døde 175 personer per million innbyggere på grunn av varmen i 2023, sammenlignet med 500 per million på Kanariøyene, særlig La Gomera, La Palma og El Hierro.
På det spanske fastlandet er det Andalucia, Aragon og La Mancha som har de høyeste tallene, med en håndfull provinser som har mer enn 260 dødsfall per 1 million innbyggere.
Studien tok for seg 35 europeiske land, der til sammen 47 690 mennesker døde av varmen i fjor. Spania hadde det fjerde høyeste tallet, etter Hellas (393 dødsfall per 1 million innbyggere), Bulgaria (229/1 million) og Italia (209/1 million).
Det er tydelig at Sør-Europa er hardest rammet. Lenger nord er tallene betydelig lavere. I Sverige døde i gjennomsnitt én person per 1 million innbyggere, og på Island var tallet 0.
Viktige tiltak
2023 var det nest verste året i Europa det siste tiåret når det gjelder varmerelaterte dødsfall. Bare 2022 – det varmeste året noensinne – hadde flere.
ISGlobal er imidlertid positive til tiltakene som er iverksatt de siste 20 årene for å motvirke de skadelige effektene av varme. De sier at hvis temperaturene som ble nådd i 2023, hadde inntruffet på begynnelsen av 2000-tallet, ville dødstallene ha vært nesten dobbelt så høye i Europa.
Disse tiltakene ble iverksatt i flere land etter at antallet dødsfall som følge av hetebølger var ekstremt høyt i 2003.