Valfarter til Franco-graven før den skal flyttes

Publisert

Tusenvis av turister reiser til Valle de los Caídos utenfor Madrid for å se Franco-graven før den skal flyttes. I juli var monumentets billettinntekter hele femti prosent høyere enn i fjor. Den nye arbeiderpartiregjeringen i Spania har besluttet at graven skal flyttes. Avgjørelsen støttes av flertallet i landets nasjonalforsamling.

Siden Spanias nye regjering tok affære i juni og besluttet at Franco-graven endelig skulle flyttes fra Valle de los Caídos (De falnes dal), har tusenvis av mennesker besøkt monumentet. I følge den spanske avisen El Mundo er tallet så langt i år kommet opp i 153.677 personer. Av disse ble hele 38.269 registrert i juli måned, 49 prosent mer enn juli i fjor. Mange vil se graven av historiske årsaker. Et fåtall drar dit for å hylle diktatoren og protestere mot flyttingen.

Beslutningen om å flytte den omdiskuterte graven støttes av de aller fleste spanjoler. Samtidig finnes det foreninger og organisasjoner som jobber for å hedre den gamle diktatorens minne. I løpet av juli måned ble det arrangert flere protester ved monumentet som ligger ca. seks mil nordvest for Madrid.

Blant tilhengerne som har holdt markeringer i juli skal det også ha vært fem personer med direkte tilknytning til det spanske forsvaret. De fem skal under en protest ved monumentet blant annet ha hevet hånden og gjort den tradisjonelle fascist-hilsen. Saken har endt med anmeldelse fra det spanske forsvarsdepartementet.

 

Graven vedtatt flyttet

Allerede i 2011 konkluderte en offentlig kommisjon med at Spania måtte gjennomføre en rekke tiltak for å komme videre i forsoningsprosessen etter borgerkrigen (1936-1939) og Franco-diktaturet (1939-1975).

Et av tiltakene var at den tidligere diktatorens balsamerte levninger skulle flyttes fra sin nåværende beliggenhet. Graven befinner seg i kirkegulvet i basilikaen som danner det monumentale midtpunktet for landets nasjonale minnesmerke over de falne etter borgerkrigen.

Begrunnelsen for å flytte graven er at en endelig forsoning mellom spanjolene ikke er mulig så lenge lederen for den ene siden i borgerkrigen fremdeles ligger gravlagt på hedersplass ved monumentet.

Den nye arbeiderpartiregjeringen (PSOE) besluttet kort tid etter sin tiltredelse i juni at graven skulle flyttes. Avgjørelsen var allerede støttet av flertallet i den spanske nasjonalforsamlingen (En intensjonsavtale om å flytte graven ble vedtatt av Kongressen i 2017).

Les også: Franco-graven kan flyttes på en time

I tillegg til flyttingen av Franco, har den nye regjeringen lagt frem flere andre forslag som skal fremme den lenge forsømte forsoningsprosessen i Spania. De nye tiltakene inkluderer blant annet mer penger til åpning av massegraver, en støtte som Partido Popular fjernet da de satt i regjering.

Les mer om hvorfor PP er imot flytting: PSOE krever flytting av Franco

Videre vil den nye regjeringen følge opp arbeidet med fjerning av symboler på offentlig sted som hedrer det gamle regimet. Det er også foreslått å oppheve det gamle regimets dommer mot politiske motstandere som var imot Franco, samt å danne en egen sannhetskommisjon for å gjenopprette det egentlige historien om Spania fra borgerkrigen og frem til i dag. Regjeringen har også foreslått å forby alle foreninger som åpent hedrer landets tidligere diktator.

Les også: Spania vil forby fascistforeninger og Franco-kult

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Flere relaterte nyheter