Valencia-regionen på gjeldstoppen

Publisert

Comunidad Valenciana har over 43 milliarder euro i gjeld. Det utgjør mer enn 40 prosent av regionens bruttonasjonalprodukt, det høyeste i Spania. I følge beregninger fra det uavhengige kontrollorganet Airef vil det gå minst 30 år før offentlige sektor kommer à jour.——————————————————————-

Den høye gjelden i Valencia skyldes i følge regionens president Ximo Puig at finansieringen fra statens side i Madrid ikke er god nok. Systemet må endres mener han og viser til at Valencias innbyggere sammenliknet med de 16 andre regionene i Spania har færrest ressurser per innbygger, men høyest gjeld.

I likhet med forrige regionspresident Alberto Fabra mener Puig at systemet må endres. Han krever lik behandling som resten av Spania og ber regjeringen i Madrid om en dyptgående reform av finansieringen, med et system som garanterer regionens offentlige helsetjeneste, utdanning og sosiale stønader.

I følge tall fra den spanske sentralbanken Banco de España gjengitt i avisen Levante har Comunidad Valenciana per dags dato en gjeld på 43 milliarder 194 millioner euro (over 382 milliarder kroner, etter dagens kurs).

Gjelden utgjør 41,5 prosent av Valencias bruttonasjonalprodukt, det høyeste av alle landets regioner.

Airef (Autoridad Independiente de Responsabilidad Fiscal española) er et uavhengig statlig kontrollorgan for offentlig pengebruk opprettet av Spanias regjering i 2013 på anmodning fra EU. Organet har som formål å bidra til at prinsippene for balanserte budsjetter følges i offentlig sektor og at Spania har en bærekraftig økonomi.

Les også: Dystre tall på fattigdom i Valencia

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Og om du føler deg litt generøs, spander en kaffe på redaksjonen! ??? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter