Valencia: Las Fallas

Publisert

Hvert år mellom den 15. og den 19. mars, går den berømte folkefesten Las Fallas av stabelen i Valencia by og flere andre steder i Valenciaregionen. ”Fiestaen” avholdes også blant annet i den argentinske byen Mar de Plata, som har tatt imot titusener av valencianske emigranter opp gjennom årenes løp.

Hvert år mellom den 15. og den 19. mars, går den berømte folkefesten Las Fallas av stabelen i Valencia by og flere andre steder i Valenciaregionen. ”Fiestaen” avholdes også blant annet i den argentinske byen Mar de Plata, som har tatt imot titusener av valencianske emigranter opp gjennom årenes løp.

På det regionale språket kalles Las Fallas også Fiestas Josefinas eller Festes de Sant Josep, fordi den er til ære for St. Josef (Den Hellige Josef) – snekkernes skytshelgen. En av de mest populære teoriene om opprinnelsen Las Fallas er at snekkere under middelalderen ryddet sine verksteder for skrot og gammelt virke og tente det på i gatekryssene natt til Den Hellige Josefs dag.

Tradisjonen
Under den valencianske ”fiestaen”, som rangeres i klasse med mer kjente arrangementer som El Fermin i Pamplona, blir gedigne Fallas-figurer utplassert på gater og torg. De fargesterke kreasjonene nærmest invaderer byen til applaus fra de mange tilskuere og festdeltagere. Det er ikke få spanske politikere som har blitt parodiert gjennom figurene i de årene feiringen har pågått.

På den siste dagen kulminerer det hele med tenningen av de omhyggelig utformede Fallas-figurene. For mange er dette festivalens tristeste øyeblikk, mens det for andre er selveste høydepunktet. De siste figurene som antennes er de som har fått priser i løpet av den fire dager lange folkefesten. Det er bare en figur som skånes hvert år. Det er den som har vunnet kåringen av årets "ninot". Den blir plassert på museum sammen med tidligere års vinnere.

Las Fallas kan oppleves på to måter. Enten ved å være til stede og ta del i selve feiringen, eller ved å ta turen til La Ciudad Fallera. Her finnes et museum over Fallas- figurene, samt historikk om arrangementet og gjengivelser av hvordan figurene blir til.

La bilen stå
Las Fallas i Valencia har utviklet seg til en av Spanias største folkefester og tiltrekker seg besøkende fra mange land. Siden store deler av sentrum er ufremkommelig kan det være en fordel å la bilen stå hjemme eller utenbys, og heller satse på kollektivtransport.

Fra de fleste steder på Costa Blanca er Valencia tilgjengelig innen et par timer. Husk å bestille overnatting i god tid hvis du ønsker å bli flere dager. Er man kresen på nattesøvnen eller skeptisk til store folkemasser, er neppe La Fallas stedet. Det anslås at rundt en millioner turister besøker byen hvert år i løpet av den tiden feiringen pågår.

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Flere relaterte nyheter