Utleveres for drapet på fem spanske prester

Publisert

Oberst og tidligere visestatsråd i forsvarsdepartementet i El Salvador, Inocente Montano, blir trolig utlevert til Spania for drapet på fem spanske jesuittprester under borgerkrigen i 1989. Montano som har oppholdt seg i USA siden 2001 skal ha vært en av de ansvarlige bak massakren som skjedde ved et universitet i San Salvador. Til sammen åtte personer ble henrettet av soldater fra regjeringsstyrkene. Hendelsen møtte sterk internasjonal fordømmelse og økte presset på den salvadoranske regjeringen til å avslutte borgerkrigen i landet.

Massakren ved Universidad Centroamericana (UCA) i San Salvador skjedde den 16. november 1989. I en koordinert aksjon med en større gruppe soldater fra regjeringsstyrkene ble åtte personer henrettet; seks prester, en hushjelp som jobbet på stedet og hennes 16 år gamle datter. Ordren om drapene skal ha blitt gitt fordi styresmaktene var imot prestenes ideologi og arbeid ved skolen.

Audiencia Nacional i Spania ba USA om utleveringen av Inocente Montano i 2011. Den spanske domstolen skal da ha tatt ut tiltale mot til sammen tjue personer fra det militære i El Salvador.

Den føderale dommeren som har hatt saken i USA har nå sagt ja til Spanias anmodning. I en uttalelse gjøres det klart at dommeren anser det som svært sannsynlig at Montano ga sitt samtykke til henrettelsene i 1989. Det er derfor gitt grønt lys for utlevering. Før 73 år gamle Montano kan sendes ut må beslutningen godkjennes av Secretary of State (USAs utenriksdepartement).

Hendelsen ved UCA møtte sterk internasjonal fordømmelse og økte presset på den salvadoranske regjeringen til å avslutte borgerkrigen i landet og skrive under fredsavtalen med geriljagruppen Frente Farabundo Martí para la Liberación Nacional (FMLN). Krigen varte fra 1980 til 1992 da fredsavtalen ble underskrevet. Man regner med at rundt 75.000 mennesker mister livet.


 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Og om du føler deg litt generøs, spander en kaffe på redaksjonen! ??? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...


Nyttig å vite:

Relevante nyheter