Unik avtale mellom regjeringen og opposisjonen

Publisert

Mer enn 5,5 år forsinket ble regjeringspartiene PSOE og det ledende opposisjonspartiet Partido Popular den 25. juni enige om å fornye styret i Consejo General del Poder Judicial (CGPJ), rådet som utpeker nye dommere i Spania. Dermed er det slutt på en fastlåst situasjon som har skadet rettsvesenet alvorlig, både funksjonelt og prestisjemessig.

EU kritiserte Spania tidligere dette året etter at Partido Popular over flere år har blokkert utnevningen av nye dommere. Konsekvensene har vært store for landets domstoler. Og politikerne har skyldt på hverandre. Å utpeke nye medlemmer av CGPJ-rådet krever tre-femte-dels flertall i parlamentet. Det har vært umulig så lenge Partido Popular har nektet å stemme for nye dommere.

Under en seremoni i EU-parlamentet i Brussel ble avtalen undertegnet, som innebærer at de 20 plassene i CGPJ fordeles likt mellom konservative og progressive medlemmer, og at det forventes at det utnevnes en progressiv president, mest sannsynlig en kvinne, som var en del av den forrige avtalen fra 2022, der PP trakk seg i siste sekund etter intern kritikk. Ifølge avisen El País markerer avtalen en betydelig endring i forholdet mellom de to partiene, og den kan bane vei for ytterligere avtaler om andre nøkkelinstitusjoner som Banco de España og RTVE.

Både PSOE og PP har vært nødt til å inngå betydelige kompromisser. Sosialistpartiet, som har flertall i kongressen, har akseptert en lik andel i CGPJ til tross for et konservativt flertall de siste ti årene. Avtalen innebærer også at CGPJ innen seks måneder skal legge fram et reformforslag til en ny modell for fornyelse av rådet, som skal være mindre politisert. Dette forslaget vil deretter bli vurdert av kamrene for eventuell godkjenning. Det er imidlertid ikke en bindende reform av det nåværende systemet, noe som lenge har vært et av PPs grunnleggende krav for å gå med på en fornyelse av rådet.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Flere relaterte nyheter