Ukrainsk hacker drev milliardsvindel fra Costa Blanca

Publisert

Den ukrainske hackeren som ble arrestert i Alicante i begynnelsen av mars i år skal ha stått bak en av historiens største banksvindelsaker. Minibanker i over førti forskjellige land skal ha blitt tømt for til sammen over én milliard dollar. I følge politiets opplysninger ble pengene hentet ut ved hjelp av mafia fra Russland og Moldova og hvitvasket i bitcoins.

Som leder for et nettverk av cyber-kriminelle skal den 34 år gamle ukraineren på et tidspunkt ha disponert hele 120 millioner euro i bitcoins. Med den digitale valutaen skal han ha levd et luksusliv i Spania og der han angivelig kunne kjøpe seg det meste av tjenester og produkter, inkludert biler og eiendommer.

Mannen som ble pågrepet ved Playa Sant Juan i Alicante i begynnelsen av mars levde sammen med sin kone og et småbarn da han ble tatt. Den pågrepne, kjent som Denis K, omtales som et «hacker-geni» og skal ha ledet et nettverk av datakriminelle.

Ved hjelp av tre andre hackere fra Russland og Ukraina, som ennå ikke er pågrepet, skal ukraineren ha brukt sin datakyndighet til å ta kontroll over kontoer i forskjellige banker, hovedsakelig russiske, men også banker fra Hviterussland, Aserbajdsjan, Kasakhstan, Ukraina og Taiwan. Datasystemene til bankene skal ha blitt manipulert ved hjelp av spesielle dataprogrammer, slik at nettverket kunne tømme minibanker for penger, endre saldoer på kontoer og overføre penger.

Medlemmer av organisert kriminalitet fra Russland og Moldova ble deretter brukt til å hente pengene fra den enkelte minibank, en lyssky virksomhet som skal ha foregått i over førti forskjellige land. Fire personer fra denne delen av operasjonen, omtalt som russisk og moldovsk mafia, skal være pågrepet i Storbritannia, Taiwan, Hviterussland og Kirgisistan.

Foruten spansk politi og politi fra andre berørte land, skal både FBI-agenter fra USA og EUs politisamarbeid Europol ha jobbet på saken. Tyveriene fra minibankene skal være på til sammen minst én milliard dollar, et tall det presiseres kan være høyere. Pengene ble vekslet inn i kryptovalutaen bitcoins ved vekslingskontorer i Russland og Ukraina. Deretter ble nettbaserte finanssteder registrert i Storbritannia og Gibraltar brukt til å utstede betalingskort for bitcoins som kunne brukes til innkjøpene i Spania. 

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Relevante nyheter