Uenighet om strandregler

Publisert

De første seks meterne fra havet skal ikke okkuperes av solsengutleie men være fri for alle. Det er i hvert fall regelen i den spanske kystloven av 1988. Hvorvidt loven også gjelder for privatpersoner som legger ned håndklær og setter opp parasoller er et annet spørsmål. Nylig måtte politiet tilkalles for å løse en konflikt på stranden i Benidorm.

Langs strendene på Costa Blanca er det ikke uvanlig å se parasoller og stoler som er satt opp allerede klokken syv om morgenen. Strategien er kjent og brukes av folk som vil sikre seg de beste plassene før andre badegjester strømmer til. Det var imidlertid ikke dette som nylig skapte problemer i Benidorm, men spørsmålet om folk i det hele tatt skal ha lov til «å slå seg til» i vannkanten.

I den spanske kystloven (Ley de Costas av 1988) heter det at de første 100 meterne i strandsonen skal være frie for bygg og installasjoner. Unntak gjøres for strandbarer og mindre serveringssteder som settes opp i sommersesongen. I tillegg skal et belte på seks meter inn fra havet være «permanent» åpent slik at folk fritt kan ferdes der og badevakter og redningspersonell kan komme til.

Dersom loven tolkes strengt betyr det at folk skal ha rett til å ferdes der og gå dit for å bade, men ikke oppholde seg der over tid. Det kan imidlertid oppstå tvil om hvordan regelen skal forståes.

I følge avisen Información skal situasjonen i Benidorm ha oppstått etter at ett av strendenes utleiefirmaer hadde besluttet å trekke solsengene tilbake og respektere regelen om fri ferdsel de første seks meterne av stranden.

Når solsengene ble trukket tilbake åpnet det seg en stripe sand som ikke før hadde vært der og som andre raskt benyttet seg av til å legge ut håndklær og sette opp parasoller. Det likte angivelig ikke kundene som hadde leid solsenger på første rad og som plutselig fikk folk rett foran seg på stranden. De som benyttet seg av den frie plassen nektet imidlertid å flytte seg, noe som førte til at enkelte utleiekunder ikke ville betale for sengene sine. Utleiefirmaet ønsket ikke å blande seg inn striden, men var likevel opptatt av å få betalt for sengene og tilkalte derfor politiet.

 

 

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Relevante nyheter